Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Fakta om processer i tekstilproduktionen

01. juni 2009
Tekstilfibre går gennem mange trin, før det ligger i butikken.
Fakta om processer i tekstilproduktionen

Der er mange trin i tekstilproduktionen.

Der bliver brugt mange kemikalier på tekstilfabrikkerne. Et kilo for hvert kilo tøj er ikke ualmindeligt. Nogle af kemikalierne påvirker arbejdernes sundhed. Andre kan skade miljøet både lokalt og globalt. Især fra fabrikker uden rensning af spildevand kan forureningen være stor. Uden vandrensning kan giftige kemikalier nemlig flyde direkte ud på jord og i vandløb. Vandforbruget er en anden vigtig miljøfaktor i forbindelse med produktion af tekstiler. Man siger, at der går 350 liter vand til at lave et kilo tøj.

Tøj skal meget igennem

De processer tekstilfibre indgår i, før de bliver til et færdigt stykke tøj, kan opdeles i tre: De tørre processer, de våde processer samt efterbehandling. I de tørre processer bliver tekstilfibrene kartet, spundet, vævet og strikket til tøj. I de våde processer bliver tøjet vasket, bleget, hvidbehandlet, farvet eller trykt. Desuden er der de såkaldte efterbehandlingsprocesser, hvor tekstilerne får tilført specielle egenskaber ved hjælp af kemikalier. Fx antikrølle-behandling, flammehæmmende kemikalier, imprægnering eller beskyttelse mod bakterier og skadedyr.

Kemi i færdigt tekstil

De færdige tekstiler indeholder kemi. Det kan være kemikalier, som giver tekstilet et ønsket udseende eller funktion fx farvestoffer eller imprægnering. Desværre er det ikke altid kun de tilsigtede kemikalier, der er tilbage.

Rester af kemikalier, der indgår i den sidste del af fremstillingsprocessen, findes ind imellem i de tekstiler, som forbrugeren får i hånden. Tøjet bliver i forbindelse med de våde processer skyllet og vasket rigtig grundigt for at undgå restkemikalier i stoffet, som kan påvirke de senere processer såsom farvning og efterbehandling. Derfor er der sjældent rester af kemikalier fra de første led af produktionen.

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under ,
Ren information om tøj og kemi - fra top til tå

toejogkemi_bestil.jpg

Pjecen giver dig idéer til mere miljørigtige tøjvaner.