Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Værd at vide om intelligent træningstøj

14. februar 2012
Effekten er tvivlsom, og det kan skade miljø og sundhed
Værd at vide om intelligent træningstøj

Intelligent sportstøj kan være problematisk for miljø og sundhed

(Artikel bragt i Sundhed nr. 2 2012)

Lugten af brugt træningstøj kan rive godt i næseborene. Men er tøjet behandlet med antibakterielle midler, kan man fjerne bakterierne og derved meget af lugten. Butikkernes udvalg af såkaldt intelligent sportstøj med ”lugtfrie” egenskaber vokser stødt. Desværre kan de kemikalier, der giver tøjet deres smarte attributter, være problematiske for både miljø og sundhed.

Vaskes hurtigt ud og skader miljøet

I vores svenske broderland har myndighederne set nærmere på antibakterielt og ”lugtfrit” tøj. Og deres konklusion lyder, at det smarte træningstøj kan skade miljø og sundhed, samtidigt med at fordelen for forbrugerne er til at overse.
Når man vasker tøjet, løber de antibakterielle kemikalier nemlig lige ud i afløbet. Den svenske undersøgelse viste, at kemikalierne i visse tilfælde var helt ude af tøjet efter ti vaske. Allerede efter tre vaske var halvdelen eller mere af de antibakterielle midler vasket ud af størstedelen af tøjet.

Når kemikalierne vaskes ud af tøjet, kan de ende i rensningsanlæggene. Her kan de dræbe gavnlige bakterier, og nedsætte anlæggets funktion. Desuden kan stofferne fortsætte ud i miljøet og gøre skade. Kemikalierne er nemlig svære at nedbryde, hvis de kommer ud i naturen, og giftige i vandmiljøet. Desuden er et af dem mistænkt for at være hormonforstyrrende.

En anden diskussion drejer sig om muligheden for, at bakterier kan udvikle resistens imod stofferne, hvis brugen er for udbredt. Det er noget, der bekymrer forskerne, da det måske kan begrænse vores fremtidige muligheder for at behandle sygdomme.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du ønsker at være ekstra forsigtig og undgå at udsætte dig selv eller miljøet for problematiske stoffer fra antibakterielle tekstiler, kan du:

  • Fravælge tøj og sko der beskrives som "antibakterielt", "meldug resistent", "bakteriehæmmende" , ”lugtfrit”, ”anti-odour” eller lignende. Der er dog ikke noget krav om, at det skal stå på sportstøj og andre tekstiler, hvad de indeholder. Du kan også spørge forhandleren

  • Vælge almindeligt sportstøj, som så vaskes ind i mellem. Bruger du koldtvands-vaskemidler, er 20-30 grader nok
Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , ,