Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Lædersko frigiver krom

12. september 2011
Du risikerer allergi fra mindst hver tiende sko med læder
Lædersko frigiver krom

Dame-, herre- og børnesko frigiver krom.

Bare tæer i sandaler lavet af læder er ikke et ualmindeligt syn. Men desværre kan læderet frigive kromforbindelser, som kan give allergi ved kontakt med huden. En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at netop krom er et problem i mindst otte ud af 63 par lædersko på det danske marked.

Lædersko sælges i Danmark

60 par sko, sandaler eller støvler af læder blev købt i danske butikker. Kun tre viste sig ikke at indeholde krom. Af de resterende 57 par sko valgte man 15 ud og købte yderligere tre til nærmere analyse. Otte af skoene afgav mellem tre og 64 mg heksavalent krom per kg læder – hvilket eksperterne vurderer, kan give allergiske reaktioner. Og har man allerede udviklet allergi overfor krom, kan lavere koncentrationer sagtens give eksem.

Sandaler af læder kan føre til allergisk reaktion

Fem af de otte sko med høje koncentrationer af heksavalent krom var sandaler – fodtøj, som har stor direkte kontakt med huden, da de ofte bruges uden strømper.

Lidt om undersøgelsen
Screeningen for indhold af krom blev foretaget med et XRF-instrument, som viste om grundstoffet krom var til stede, og om der var tale om lidt eller meget. 15 sko blev valgt ud til nærmere analyser. Men da man ønskede en ligelig fordeling mellem skokategori (dame, herre og barn), skotype (sandal, sko og støvle), pris (billige og dyre) og indhold af krom (lille og stort), var det nødvendigt at købe tre ekstra par sko. Det vil sige, at 18 ud af 63 par sko blev undersøgt nærmere. Det er nemlig ikke selve indholdet af krom, men frigivelsen af bestemte kromforbindelser, der er det væsentlige for udvikling af allergi. Man undersøgte således frigivelsen af trivalent krom (krom(III)) og heksavalent krom (krom(VI)) fra skoenes overlæder. Overlæderet har stor hudkontakt med foden og rammer oversiden af foden, hvor huden er tynd, og hvor der er rapporteret mange tilfælde af kontaktallergi. Af de otte sko med høje koncentrationer af heksavalent krom var fire damesko, tre herresko og en barnesko.

Der blev i  de fleste tilfælde frigivet langt mere trivalent krom end heksavalent krom – men det var ikke muligt at sige noget om allergi fra trivalent krom i forbindelse med de testede sko. I den videnskabelige litteratur er der nemlig uenighed om, hvorvidt trivalent krom kan forårsage allergi, og hvis det kan, er det usikkert hvor store koncentrationer, der skal til.

Undersøgelsen er offentliggjort i rapporten Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering (kun allergi) af krom i lædersko, som er en del af Miljøstyrelsens serie om Kortlægning af kemikalier i forbrugerprodukter. Kortlægningen er udarbejdet af Videncenter for Allergi og FORCE Technology. De undersøgte sko er ikke nævnt ved navn, og det er derfor ikke muligt at se, hvilke sandaler, støvler og sko, der har lavt og højt indhold af krom.

- Som forbruger kan det være svært at se, om der er krom i lædersandaler eller andre varer af læder. Hvis du gerne vil undgå kromforbindelser fra læder, kan du spørge producenten om læderet indeholder kromforbindelser, siger test-koordinator Rikke Bille fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Mærker på tekstiler
I lædersko, som får EU’s miljømærke Blomsten, må der ikke være krom i slutproduktet. Tiltro til tekstiler-mærket og det økologiske mærke GOTS garanterer, at der er under 0,5 mg heksavalent krom per kg læder i slutproduktet, mens læder mærket med Svanen må have op til 3 mg heksavalent krom per kg læder. Det ser dog ud til, at der endnu ikke findes lædersko med disse mærker.

Heksavalent krom forårsager allergi

Krom er et tungmetal, som er problematisk for både miljø og sundhed. Nogle kromforbindelser kan give kontaktallergi, især heksavalent krom som også er kræftfremkaldende. Men undersøgelser viser, at trivalent krom sammen med heksavalent krom, eller alene, også kan spille en rolle i forhold til kontaktallergi.

Allergi er set ved kontakt med lædervarer, fordi kromforbindelser bliver i læderet efter garvning. Du kan således risikere allergi fra læder i f.eks. urremme, jakker, bukser, sko og handsker.

Krom garver
Alkalint trivalent kromsulfat er det kemikalie, der bruges, når læder skal blive blødt og medgørligt – altså når det garves. Stoffet kan omdannes til forbindelser med heksavalent krom, når læderet får lys og varme. Derfor kan man finde både trivalent krom og heksavalent krom i læder. For at undgå kromforbindelserne kan man garve på andre måder. I Råd og fakta om skind og læder kan du læse mere om garvning af læder.

Kontaktallergi opstår

Krom kan trænge igennem huden og sætte immunsystemet i gang. Jo flere gange du udsættes for stoffet, des større er risikoen for, at immunsystemet reagerer – f.eks. med eksem. En undersøgelse fra 2009 viser, at antallet af kromallergikere i Danmark er stigende. Flest får allergien fra lædersko, men mænd får den også fra handsker. Den før nævnte videnskabelige uenighed, om hvorvidt trivalent krom giver allergi, bunder i, at trivalent krom binder sig til proteiner og derfor måske bliver siddende i hudens yderste lag.

- Rapporten lægger vægt på kromforbindelser og allergi, men flere kromforbindelser er også problematiske i forhold til miljø og andre effekter på sundheden, siger Rikke Bille.

Nogle kromforbindelser er særligt problematiske
Natriumkromat
, kaliumkromat, kaliumdikromat, ammoniumdikromat, natriumdikromat, blykromat og bly kromat molybdat sulfat står på EU’s kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Hvis du spørger producenten, om et produkt indeholder disse stoffer, har forhandleren/producenten pligt til indenfor 45 dage at svare, om varen indeholder dem. Men din vare kan stadig godt indeholde krom i koncentrationer, som kan give allergi. Ikke alle de nævnte kemikalier bruges til sko.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig og undgå allergi fra fodtøjet, kan du:

  • undgå bare tæer og anden direkte hud kontakt med sko, støvler og sandaler lavet af læder.

  • spørge producenten om læderet indeholder krom.

  • vælge sko lavet af et andet materiale end læder. Vær dog opmærksom på at også andre sko kan give allergi. Se eventuelt Videncenter for Allergis hjemmeside.

  • efterspørge lædersko mærket med EU’s Blomsten. Der må nemlig ikke være krom i slutproduktet.

  • vælge sko af læder der er garvet vegetabilsk eller på anden måde uden krom.

  • gå til skomageren. Skomageren kan give mange sko et nyt liv - så måske behøver du slet ikke købe nye.

Se også

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , , ,