Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Greenpeace finder problemstof i tøj

25. august 2011
Nonylphenolethoxylater er stadig udbredt i produktionen af tøj
Greenpeace finder problemstof i tøj

Tøj købt i mange lande kan indeholde rester af de problematiske nonylphenolethoxylater

Den store kemikalienyhed i landets medier, og måske også i resten af verden, har de sidste par dage været Greenpeace’s undersøgelse af tøj, som er produceret og købt i flere forskellige lande. Miljøorganisationen viser, at tøj kan indeholde de problematiske nonylphenolethoxylater (NPE) og dermed, at mange tøjmærker stadig bruger disse stoffer i produktionen.

Stofferne bruges åbenbart i mange lande

I 52 ud af 78 stykker tøj fandt Greenpeace NPE'er. Mængderne, der blev fundet, varierede fra lige over detektionsgrænsen på 1 mg/kg til 1100 mg/kg. Stofferne blev fundet i tøj produceret i tolv ud af tretten lande.

Lidt om testen
Greenpeace har testet 78 stykker tøj købt i perioden april til maj 2011 i 18 forskellige lande fra 15 forskellige tøjmærker. Tøjet blev testet af et uafhængigt akkrediteret laboratorium for nonylphenol- ethoxylater (NPE'er). Stofferne bruges i tekstilproduktionen blandt andet til at vaske overskudsfarven ud.
I 52 ud af 78 stykker tøj fandt de NPE'er over detektionsgrænsen (1 mg/kg), hvilket Greenpeace mener, er en klar indikation af, at stofferne bliver brugt i produktionen. Greenpeace understreger, at tøjet med NPE’er ikke kun kommer fra Kina, men fra tolv ud af tretten lande. Mængderne der blev fundet varierede fra lige over detektionsgrænsen til 1100 mg/kg. Indholdet siger ikke noget om, hvor meget der er brugt i produktionen, men Greenpeace opfordrer tøjfirmaer til helt at holde op med at bruge NPE'er.

Begrænset anvendelse i EU

Det er ikke ulovligt, at nonylphenolethoxylater findes i tøjet. I EU er det begrænset, hvor nonylphenolethoxylaterne må bruges. I produktionen af tøj må stofferne f.eks. kun bruges, hvis man sikrer, at stofferne ikke kommer ud i spildevandet og dermed miljøet. Problemet er nemlig, at de nedbrydes til nonylphenol, som er miljøbelastende og kan skade forplantningsevnen samt barnet under graviditet. Stoffet mistænkes samtidig for at kunne give allergi og for at være hormonforstyrrende.

Tøj købt i Danmark

To ud af tre stykker tøj købt i Danmark indeholdt NPE'er. Så selvom tøjet ikke er produceret her, kan det godt købes i danske butikker – uden at det er ulovligt. Når tøjet vaskes, ender stofferne i vandmiljøet. NPE’erne kan blive et problem for vandmiljøet, i de lande tøjet købes.

- At tøj i Europa kan indeholde nonylphenolethoxylater er ikke nyt. Som forbruger kan det være svært at se på en bluse eller nogle trusser, om de indeholder stofferne. Så hvis man vil være ekstra forsigtig, kan man gå efter økologisk tøj certificeret med GOTS-mærket eller tøj, som er mærket med Svanen eller Blomsten, siger test-koordinater Rikke Bille fra Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS).

Tidligere test fra IMS
Svenske undersøgelser har tidligere vist NPE’er i cowboybukser, t-shirts og underbukser.

For knap to år siden testede IMS, om der var NPE’er i cowboybukser og tørklæder, som kunne købes i Danmark. Vi fandt ikke stofferne i nogen af de 20 produkter som vi testede. 

Miljømærkerne støtter tøjet
Der må ikke bruges alkylphenolethoxylater (APEO), hvilket også dækker nonylphenolethoxylater, i tøj med EU’s miljømærke Blomsten, det nordiske miljømærke Svanen og økologimærket GOTS. Læs kriterierne for Blomsten og Svanen.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig og begrænse din kontakt med problematiske stoffer i tøj, kan du:

  • købe tøj mærket med Svanen eller Blomsten.

  • vælge økologisk tøj, der er GOTS certificeret.

  • vaske nyt tøj før brug.

Se også

Handlinger tilknyttet webside