Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Børnetøj med problemkemi

09. november 2009
Allergi- og hormonstoffer i jakker, luffer og sengetøj.
Børnetøj med problemkemi

IMS' tema i 2009/10 er tekstiler og kemi

Når vinterkulden nærmer sig, ryger jakker og luffer over disken i børnetøjsbutikkerne. Men overtøjet til de små kan indeholde kemikalier, der kan fremkalde allergi eller forstyrre hormonerne, fremgår det af en nylig rapport fra Miljøstyrelsen. Der er dog ikke nogen akut risiko for barnet.

Jakke med allergistoffer

I rapporten, som ser nærmere på kemikalier i en 2-årigs hverdag, undersøgte man blandt andet fem jakker og fem par luffer. Alle tøjstykkerne viste sig at indeholde det allergifremkalde stof formaldehyd. Huden kan blive udsat for kemikaliet, fordi foret lukkes inde, når barnet har tøjet på, fremgår det af rapporten.

Et andet kemikalie, isocyanat, der kan fremkalde allergi, blev fundet i ni ud af ti stykker overtøj. Ifølge rapporten frigives isocyanaterne dog ikke så nemt fra tøjet som formaldehyd.

Kemi i overtøj og sengetøj

Det hormonforstyrrende stof styren blev fundet i tre ud af fem jakker og i fire ud af fem par luffer. Andre hormonforstyrrende stoffer, som dukkede op i børnetøjet, var ftalaterne (DEHP) og (DIBP) samt b, som bl.a. har været omtalt i forbindelse med sutteflasker.

I alle tøjstykkerne på nær én jakke blev der fundet fluorforbindelser - formodentlig fra imprægneringen. De er problematiske i miljøet, og kan desuden have hormonforstyrrende effekter.

Foruden vintertøj kiggede undersøgelsen også på sengetøj til børn. Her fandt man formaldehyd i tre af fem sæt dyne- og hovedpudebetræk og desuden en række stoffer, som mistænkes for at være hormon­forstyrrende og/eller kræftfremkaldende. En del af stofferne blev dog vasket ud allerede efter den første vask.

Mad og pleje betyder mest

I følge rapporten fra Miljøstyrelsen er der i alle de undersøgte tektiler fundet så små mængder, at der ikke er nogen akut risiko for barnet. Det fremgår også, at tøj langtfra er den største kilde til 2-åriges udsættelse for kemikalier. Fx vejer mad og plejeprodukter tungere i regnskabet.

Fordi vi påvirkes af kemikalier fra mange kilder, kan de dog tilsammen godt give en effekt. Der kan derfor være god grund til at tænke på miljø og sundhed, når man vælger tekstiler. Hertil kommer, at selve fremstillingen af tekstiler i sig selv belaster miljø og sundhed. Der bruges fx op til 1 kilo kemikalier for hvert kilo tøj, som produceres.

Pjece fra IMS

Informationscenter for Miljø & Sundhed har udgivet pjecen Ren information om tøj og kemi fra top til tå. Pjecen er gratis (dog betales der for portoen ved mere end 10 stk.). Den kan bestilles online her eller på telefon 33136688.

Det kan du gøre

  • Vælg økologiske tekstiler eller kig efter miljømærkerne Svanen og Blomsten

  • Undgå nyt tøj, som lugter af kemikalier eller dufter af parfume. Duften kan være tilsat for at skjule en lugt af kemikalier

  • Vask altid tekstiler mindst én gang før brug

Læs mere

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , , , , , ,