Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Børnetøj klarer ikke testkrav

09. november 2011
Det er svært at klæde børn på til regn og sne uden fluorkemi
Børnetøj klarer ikke testkrav

Ingen producenter af børnetøj vil garantere, at deres tøj er uden de problematiske fluorkemikalier.

Vinterens overtøj får sin vandtætte overflade med hjælp fra kemikalier. Men de smarte stoffer bliver i stigende grad sat i forbindelse med problematiske effekter på miljø og sundhed. Senest har forskere f.eks. fundet et link mellem brystkræft og de problematiske fluorstoffer. Men det er svært at undgå fluorstofferne, når man skal beskytte børnene mod efterårets og vinterens regn og slud.

Informationscenter for Miljø & Sundhed har ikke kunnet finde et eneste børnetøjsmærke, som vil skrive under på, at deres produkter er fri for stofferne. For nogle måneder siden skrev vi og opfordrede producenter af børnetøj i Danmark til at indsende dokumentation for at alt deres tøj er uden visse problematiske stoffer. Men ikke én eneste producent har skrevet under. Det skyldes muligvis vores skærpede krav om, at børnetøjet skal være uden fluorstofferne.

Vi har skærpet kravene

Vi kontaktede producenter af børnetøj, fordi vi ville opdatere vores liste over børnetøjsmærker uden problematiske stoffer. Listen blev oprettet i 2010 og indeholder børnetøj uden PVC og ftalater. Men vi ønskede at udvide kravene, så producenterne også skulle garantere, at deres børnetøj er uden nikkel og polyfluorerede stoffer. Desværre er der ikke én eneste producent, som har meldt tilbage, at de kan opfylde de nye kriterier.

- Vi ved ikke, hvad baggrunden er for, at producenterne ikke har valgt at vende tilbage til os. Men det er da slående, at der ikke er én eneste producent, der har meldt tilbage, at de kan leve op til vores krav om børnetøj uden problematiske kemikalier. Vi ved fra en test fra den norske miljøorganisation Grønn Hverdag, at sådan noget som flyverdragter ofte indeholder fluorstoffer. Måske er det disse stoffer, der volder producenterne problemer, siger Rikke Bille testkoordinator i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Det bekræftes også i den kommunikation, vi har haft med visse producenter, som netop peger på fluorstofferne, som dem, de har svært ved at komme udenom.

- De producenter vi har talt med, giver udtryk for, at det er svært at finde alternativer, selvom de gerne vil undgå stofferne, siger Rikke Bille.

Den gamle liste kører videre

Informationscenter for Miljø & Sundhed oprettede i 2010 en liste over børnetøjsmærker, som var garanteret uden PVC og ftalater. 17 mærker figurerer på listen. Vi har valgt at lade denne liste køre videre, for at give forbrugerne noget at pejle efter, når børnene skal klædes på.

- De mærker der står på listen, er et godt udgangspunkt, hvis man vil være en forsigtig forælder, og undgå at børnene udsættes for ftalater fra deres tøj. For de fleste tøjprodukter er det ikke relevant at anvende fluorstoffer. Det er jo kemiske stoffer, som fortrinsvis anvendes, når tøjet skal være smuds- og vandafvisende. Men står man og f.eks. skal købe overtøj, kan man kontakte producenten, og spørge om de har brugt fluorstoffer, siger Rikke Bille.

Det kan du gøre

Ønsker du at undgå problematiske kemikalier i tøj til børn, kan du:

Du kan få mere viden

Handlinger tilknyttet webside