Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Økologi sikrer dig mod sprøjtegift

18. februar 2011
Konventionelt frugt og grønt indeholder stadig pesticider. Udenlandsk mere end dansk.
Økologi sikrer dig mod sprøjtegift

Økologisk frugt og grønt er uden sprøjtegift.

Lyden er skøn, når du tager den første forfriskende bid af et dejligt sprødt æble. Men smagen kan være krydret med sprøjtegifte. Økologisk frugt og grønt er så godt som uden rester af den kedelige kemi, viser Fødevarestyrelsens årlige kontrol fra december 2010.

Æblet er stadig et skrog

På det grundlag har Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) opdateret listen over det frugt og grønt, som giver os de fleste rester af pesticider. Se den i råd og fakta om pesticidrester i frugt og grønt.

Fødevarestyrelsen kontrollerer hvert år restindholdet af pesticider i et udvalg af fødevarer på det danske marked. Pesticiderne bruges til at beskytte frugt, grønt og korn mod ukrudt, insekter og svamp eller til at påvirke planternes vækst.

Æbler bidrager stadig med den største mængde sprøjtemiddel efterfulgt af hvedebrød. Men mens over halvdelen af de danske æbler er uden rester af pesticider, er det kun tilfældet for under en femtedel af de udenlandske æbler.

Økologiske æbler fra Danmark er helt fri for de omdiskuterede kemikalierester. Man fandt til gengæld spor af pesticider i fire ud af 155 økologiske prøver, nemlig i en tomat, en vindrue og to kornprøver. Fødevarestyrelsen vurderer, at det er vinden, som har blæst resterne fra nærliggende konventionelle brug ind på de økologiske afgrøder.

- Det hele peger på, at hvis man vil undgå rester af pesticider, kan økologisk frugt og grønt være et godt valg, siger testkoordinator Rikke Bille fra IMS

Dansk frugt og grønt klarer sig også bedre end det udenlandske med hensyn til indholdet af flere pesticider på én gang. Kun i fire procent af de danske prøver fandt man flere forskellige pesticider samtidig. I de udenlandske prøver var det i 32 procent.

- Hvis man ikke vil købe det hele økologisk, kan man nedsætte sin udsættelse for pesticidrester med 50 procent, bare ved at ændre seks fødevarer fra konventionelt til økologisk, siger Rikke Bille, der henviser til listen nævnt ovenfor.

Du kan få svar

Fødevarestyrelsen svarer gerne på spørgsmål, men helst via hjemmesiden. I dag skyder styrelsen anden del af kampagnen Få svar på fødevarestyrelsen.dk i gang, som skal få forbrugerne til at stille spørgsmål om fødevarer.

Informationscenter for Miljø & Sundhed svarer også gerne på spørgsmål, så længe det drejer sig om kemikalier i produkter til forbrugerne, det vil sige pesticidrester og andre fødevareforureninger, samt emballage til fødevarer.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig og nedsætte din udsættelse for pesticidrester fra fødevarer, kan du:

  • gå efter økologisk mad og drikke. Det danske ø-mærke og EU’s grønne blad er mærker, du kan se efter.

  • købe dansk frugt og grønt. Det indeholder generelt færre sprøjtegifte end udenlandsk.

Se også

 

Du kan trykke på knappen ”Vis uddybende information” nedenfor, for at få yderligere oplysninger i teksten. Tryk F5 for at fjerne den uddybende tekst igen.

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , , ,