Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Imprægneringskemi kædes til fedme

22. februar 2012
Gravides fluorstoffer kan gøre døtre overvægtige som voksne
Imprægneringskemi kædes til fedme

Fluorstoffer i gravides blod kædes nu sammen med overvægt hos døtrene 20 år senere

Forkert kost og mangel på motion kan gøre dig tykkere. Men nye studier tyder på, at hverdagskemikalier også kan bidrage til mængden af fedt i kroppen. Senest er fluorstoffet perfluoroctansyre (PFOA) kædet sammen med overvægt hos piger i 20 års-alderen, som blev udsat for stoffet i fostertilværelsen. Det viser en dansk undersøgelse.

PFOA forstyrrer piger

1000 danske kvinder deltog i undersøgelsen, hvor de fik taget en blodprøve, imens de var gravide. Nu 20 år senere er deres børn blevet undersøgt for, om de er overvægtige. De piger, hvis mødre havde de højeste koncentrationer af PFOA i blodet under graviditeten, blev oftere overvægtige som 20-årige end de andre piger i undersøgelsen.

Forskerne fandt ikke en lignende sammenhæng for sønnerne. Det kan skyldes, at der er forskel på, hvordan piger og drenges hormonsystem udvikles og fungerer. Men det kan også være, at overvægt først vil vise sig senere i livet for mænd.

Lidt om undersøgelsen

De gravide kvinder deltog i undersøgelsen med blodprøver og et omfattende interview i 1988 og 1989. 20 år senere blev deres børn spurgt, om de ville være med i det opfølgende studie. Det ville 665. Mødrenes blod blev analyseret for en række polyfluorerede stoffer, hvoraf PFOA var det eneste, som enkeltvis viste en sammenhæng med øget livvidde og øget BMI (body mass index). Mødre blev delt i fire grupper med stigende indhold af PFOA i blodet. De 20-årige børn udfyldt et web-baseret spørgeskema, og 422 af dem kom ind til en klinisk undersøgelse, hvor de også afgav blod. Blodet blev undersøgt for tegn på overvægt.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Fluorstoffer forurener krop og natur

De praktiske fluorstoffer findes overalt i vores hverdag. Polyfluorerede stoffer kan nemlig få vand og fedt til at prelle af tøj og møbler, men også af pap- og papiremballage til mad. Desuden findes stofferne i miljøet, fordi de er svære at nedbryde. Når stofferne kommer ind i kroppen, bliver mange af dem omdannet til PFOA og forsvinder således ikke.

Polyfluorerede stoffer med mange effekter

PFOA og andre polyfluorerede stoffer sættes også i sammenhæng med en række andre effekter, som har forbindelse med hormonsystemet. Eksempelvis brystkræft, nedsat sædkvalitet og frugtbarhed samt øget kolesterolniveau i blodet. Senest har stofferne været i skudlinjen for at nedsætte virkningen af børnevacciner.

Den dansk/færøske undersøgelse om vacciner og polyfluorerede stoffer er publiceret i tidsskriftet Journal of American Medical Association (JAMA). Du kan se et resume af artiklen på engelsk.

Kemiske stoffer snyder kroppen til at blive tyk

Udover de polyfluorerede stoffer mistænkes også andre stoffer for at snyde kroppen til at blive tykkere. Det er set for lægemidler, sprøjtemidler og kemikalier, som vi støder på i vores hverdag. Et eksempel er ftalater.

Kemikalierne påvirker kroppens naturlige signaler, f.eks. om hvor mæt eller sulten man er. Hvornår og hvordan man bliver tykkere, afhænger blandt andet af selve stoffet, koncentrationen, tidspunktet for udsættelse, og om man er dreng eller pige.

Nogle stoffer kan påvirke voksne, så de får mere fedt. Andre stoffer kan påvirke fostre og børn, så de får mere kropsfedt, når de bliver ældre.

Men stadig er der meget om disse fedme-stoffer, som forskerne ikke ved.

Stofferne påvirker os forskelligt

Fedtcellers primære opgave er at opbevare energi og frigive det igen, når det er nødvendigt. Fedtvævet frigiver hormoner, som er kædet sammen med appetit, følelsen af mæthed, energistofskiftet samt præferencer for mad.

Nogle stoffer menes at øge antallet af fedtceller, mens andre mistænkes at ændre størrelsen af fedtcellerne. På den måde kan der blive plads til mere fedt. Kemikalier kan også påvirke hormonerne, som frigives fra fedtcellerne og dermed påvirke vores appetit, omdannelse af mad og forbrænding af energi. Kroppen bliver dermed snydt til at lagre mere fedt.

Forskerne mener også, at stofferne kan lave så meget ravage, at ændringerne kan nedarves, og dermed programmere os til lettere at tage på i vægt.

Eksempler på andre kemikalier, der sammenkædes med fedme


Nogle lægemidler kan gøre os tykkere. Men altså også andre kemikalier, som vi støder på i vores hverdag eller på arbejdet, kan have disse effekter. Her er to nylige eksempler:

En dansk undersøgelse har vist, at børn i skolealderen havde mere kropsfedt end deres jævnaldrende, hvis deres mødre havde været udsat for en blanding af nutidige bekæmpelsesmidler lige før og cirka en måned ind i graviditeten.

Her
kan du finde et engelsk resume af den danske undersøgelse af børn af gartneri-mødre.

Fornylig skrev danske medier om en undersøgelse fra USA, som viser, at ftalater kan være en medvirkende årsag til, at børn bliver overvægtige. Ftalaterne bruges blandt andet i blød plast og findes mange steder i vores hverdag.

Du kan læse et resume af den videnskabelige artikel på engelsk her.

Det kan du gøre

Vil du gerne formindske din udsættelse for fluorstoffer, kan du:

  • bruge svanemærket mad- og bagepapir, da det er uden fluorforbindelser.

  • spise mindre fastfood, da det kan være pakket ind i papir og pap, som er behandlet med stofferne.

  • undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, eller som skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke til at se, hvad der er - og hvad der ikke er.

  • undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. En undersøgelse fra 2008 viste, at nogle mikroovns-popkorn indeholdt polyfluorerede stoffer. Du kan læse vores omtale af undersøgelsen her.

  • vælge regntøj og overtøj uden fluorstoffer. Spørg forhandleren, importøren eller producenten.

  • bruge voks uden polyfluorerede stoffer, når du skal have mere glid på dine ski.

Du kan få mere viden

Virker knappen om uddybende information ikke, kan du læse her.

Handlinger tilknyttet webside