Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Værd at vide om rengøring

15. maj 2012
Brug mikrofibreklude til det meste og undgå unødige kemikalier
Værd at vide om rengøring

Du kan nøjes med få rengøringsmidler

(Offentliggjort første gang 8. maj 2012, Artikel bragt i Sundhed nr. 5 2012)

Når nullermændene invaderer hjemmet, og solens stråler afslører fedt og snavs på ruder og overflader, er det tid til at rubbe neglene og finde rengøringsudstyret frem. Men du behøver ikke et skab, der bugner af rengøringsmidler for at få hjemmet rent. Kampen mod snavset kan nemlig føres med få og simple våben.

Rengøringsmidler kan belaste sundheden og miljøet. Det kan derfor være en god ide at undgå produkter med problematiske kemikalier i. Du kan også sørge for, at du ikke overdoserer eller bruger midler, som er skrappere end, hvad der er nødvendigt. Faktisk er en spand med vand og rengøringsmiddel ikke altid nødvendig. Ofte er en tør, fugtig eller våd mikrofiberklud uden rengøringsmiddel nok til at gøre effektivt rent. De tynde mikrofibre er nemlig rigtig gode til at fange og fjerne støv og snavs.

Du har kun brug for ganske få produkter til at få hjemmet rent:

 • Mikrofiberklude kræver ingen rengøringsmidler og kan klare de fleste overflader. Pas dog på med f.eks. linoleum, plexiglas,keramiske kogeplader, fladskærme og emaljerede overflade.

 • Universalrengøringsmiddel til mere snavsede overflader.

 • Brun sæbe og sæbespåner til flader, der ikke tåler universalrengøringsmiddel og mikrofiberklude eller -mopper. For eksempel sæbespåner til linoleum samt ubehandlede trægulve og brun sæbe til ovnen.

 • Citronsyre eller eddike til at fjerne kalk fra håndvask, wc-kumme, rustfrit stål, plast og til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.

 • Toiletrens kan du bruge, hvis du ikke mener, citronsyre og eddike er nok til at holdet toilettet rent.

 

Når du skal gøre rent, kan du:

 • vælge produkter med svanen eller Blomsten samt allergimærket den Blå Krans. Svanen og Blomsten sikrer, at produktet er skånsomt overfor miljøet, og at der er stillet visse sundhedsmæssige krav. Allergimærket garanterer, i modsætning til Svanen og Blomsten, at der ikke er parfume og farve i produktet.

 • følge vejledningen på emballagen, når du dosserer.

 • beskytte huden med handsker, når du arbejder med rengøringsmidler og mikrofibre.

 • undgå rengøringsmidler på sprayform.

 • gå udenom klorholdige og antibakterielle midler.

 • finde indholdsdeklarationen for rengøringsmidler på internettet og derefter slå indholdsstofferne op på Kemiinfo.dk. Rengøringsmidler skal på emballagen have et link til en hjemmeside, hvor du kan finde den fulde deklaration for produktet. Støder du på stoffer, du ikke kan finde på Kemiinfo, er du velkommen til at sende en mail til Informationscenter for miljø & sundhed på info@forbrugerkemi.dk, så vil vi vurdere dem for dig.

Klik ind på Råd om mikrofiberkluder og -mopper og Råd om rengøringsmidler for at få flere råd.

Vil du være med i vores brugerpanel, og sætte dit præg på vores arbejde, så kan du tilmelde dig her.

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , ,