Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

BPA linkes til hjertesygdom

19. januar 2010
Bisphenol A mistænkt for at øge risiko for hjerte-kar-sygdom.
BPA linkes til hjertesygdom

Ny forskning viser en korrelation mellem mængden af BPA i urinen og forekomsten af hjertesygdomme.

Plastkemikaliet bisphenol A (BPA) har hidtil givet størst bekymring i forhold til børn, fordi det blandt andet findes i nogle sutteflasker. Nu peger forskning på, at det også kan forbindes med hjertesygdomme, som især rammer ældre mænd.

Mere BPA i urinen

BPA er et udbredt industrikemikalie, som blandt andet bruges i klar plast af typen polycarbonat og i belægningen på indersiden af konservesdåser. Stoffet er sat i forbindelse med en række negative effekter på sundheden. Blandt andet er det mistænkt for at påvirke hormonerne og fremkalde hyperaktivitet hos børn.

I den nye undersøgelse har forskerne analyseret data, som er indsamlet i perioden 2003-2006 fra knapt 3.000 amerikanere. De viser en korrelation mellem mængden af BPA i urinen og forekomsten af hjertesygdomme.

Omkring ti procent af de mænd over 60 år, som havde mest BPA i urinen udviklede hjertesygdomme sammenlignet med syv procent blandt dem med de laveste mængder i urinen. Forskellen er statistisk signifikant, men data fortæller ikke, om der er tale om direkte årsag-virkning - eller det måske er et helt tredje forhold, som påvirker begge faktorer.

Bekræfter en tidligere undersøgelse

Undersøgelsen, som offentliggøres i det åbne online tidsskrift PLoS ONE, omtales i det anerkendte Scientific American, som den anden, der påviser en mulig sammenhæng mellem BPA og hjertesygdomme.

En tilsvarende undersøgelse blev udført af det samme team af britiske forskere i 2008. Dengang var forskerne meget forsigtige med deres konklusioner, som de mente krævede en opfølgning. Den ny undersøgelse bekræfter nu sammenhængen mellem mængden af BPA i urinen og forekomsten af hjertesygdomme.

Se også

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , , ,