Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer
Sektion
Forside Nyheder Hjemmet ”BPA-frie” flasker holder generelt hvad de lover

Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

”BPA-frie” flasker holder generelt hvad de lover

03. august 2011
Men tjek dunken af aluminium

Amerikanske forskere har undersøgt drikkedunke, som kan bruges mange gange – og som bliver markedsført med, at de ikke indeholder bisphenol A (BPA). Formålet var at be- eller afkræfte, om drikkedunkene lever op til det de lover, med hensyn til BPA. Det er drikkedunke, som er købt i USA, der er blevet analyseret. Det er ikke sikkert, at forholdene er de samme på det danske eller europæiske marked.

Varmt vand giver mere BPA

Resultaterne viser, at nogle vandflasker af aluminium kan frigive BPA, selvom der står udenpå, at de er BPA-fri. Alt efter producent, optager en liter vand mellem 0,08 og 1,9 milligram af kemikaliet, når almindeligt vand bliver hældt på aluminiumsflasker med en epoxy-baseret membran på indersiden. Og når forskerne fyldte kogende vand på disse aluminiumsdunke, kom der væsentligt mere BPA ud i vandet. Til sammenligning, afgiver almindelige plastflasker af polycarbonat, i følge undersøgelsen, fra 0,2 til 0,3 mg pr. liter.

Mange flasker er gode

Alle de andre undersøgte flasker viste sig, at overholde, hvad de lover. I flasker lavet af 1) Tritan copolyester-plast, rustfrit stål uden inder-membran eller 3) aluminium med en membran af EcoCare, viste undersøgelsen ingen tegn på BPA-forurening af drikkevandet. Ifølge de amerikanske forskere, er de såkaldte BPA-frie drikkedunke således generelt gode alternativer til drikkedunke af polycarbonat. Dog kan man undgå at bruge vanddunke af aluminium, med en epoxy-baseret membran - særligt til varme drikke.

BPA kommer fra mange kilder

For at have et grundlag for at kunne sammenligne de flasker, som blev markedsført som BPA-frie, med et almindeligt niveau af BPA, blev der også undersøgt en række almindelige polycarbonat-drikkedunke. De afgav BPA varierede fra 0,2 til 0,3 mg pr. liter.

De senere år har der været meget fokus på bisphenol A. Det er bl.a. blevet vist sandsynligt, at mennesker bliver udsat for mere BPA, end vi hidtil regnede med. Dels fordi kroppen omsætter og udskiller stoffet langsomt, men også fordi vi sandsynligvis optager mere gennem huden, end først antaget. Adskillige undersøgelser har gjort det klart, at BPA kan være hormonforstyrrende. BPA er da også på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer og på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Men der er stadig ikke enighed om, hvorvidt de forholdsvist lave mængder, som man finder i mennesker, kan påvirke kroppen.

Problematikken omkring BPA har især handlet om, at vi får det ind i kroppen via sutteflasker og vandflasker lavet af polycarbonat, kasseboner og dåser med en inder-membran af BPA-holdig plast. Dette fokus har, bl.a. i USA, ført til at producenter er begyndt at markedsføre produkter som BPA-fri.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig og undgå så meget kontakt med BPA som muligt, kan du:

  • undgå plastflasker af polycarbonat og købe en drikkedunk af rustfrit stål; copolyester plast; eller aluminium, med en membran af copolyester eller EcoCare.

  • undlade at hælde varmt eller kogende vand på drikkedunke, der ikke specifikt er lavet til opbevaring af varme drikke.

  • lade være med at putte kasseboner i munden, eller røre ved dem for længe med fugtige hænder. Det er også en god idé at vaske hænder, efter du har håndteret kvitteringer og at undgå, at børn får fingrene i dem.

  • undgå plast til fødevarer, som er lavet af polycarbonat. Når denne plasttype bliver slidt eller opvarmet, frigives BPA.

  • vælge fødevarer på glas, frem for dåse. Nogle dåser er på indersiden lakeret med epoxylak, som kan indeholde BPA. Vær dog opmærksom på, at også låg til glas kan indeholde stoffet.

Se også

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under , , , ,