Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

USA-myndighed ændrer syn på BPA

19. januar 2010
Amerikansk fødevarestyrelse i tvivl, om bisphenol A er sikker nok.

Fødevarestyrelsen i USA (FDA) er ikke længere sikker på, om brugen af det omdiskuterede kemikalie, bisphenol A (BPA), er ufarligt. I 2008 konkluderede FDA, at kemikaliet ikke er farligt ved den nuværende brug som tilsætningsstof i klar plast til bl.a. sutteflasker. Men i en ny rapport udtrykker myndigheden nu bekymring.

Modsagde egne rådgivere

National Toxicology Program (NTP), som blandt andet rådgiver FDA, udgav i september 2008 en rapport, der konkluderede at BPA muligvis var farligere end hidtil antaget. NTP var især bekymret for, om stoffet kunne have effekter på hjernen og prostatakirtlen på fostre, spædbørn og børn.

De modstridende udmeldinger medførte en del debat i USA, og til at FDA genovervejede deres position. Konklusionen blev dog, at FDA dengang fastholdt, at den gældende sikkerhedsmargen var tilstrækkelig til at beskytte forbrugerne - herunder også spædbørn og børn - for udsættelse for stoffet.

Giver anledning til bekymring

I modsætning til tidligere er FDA i sin nye rapport enig med NTP. Desuden anerkender man, at der er stor usikkerheder i forhold til de potentielle konsekvenser for menneskers sundhed.lk

Den amerikanske fødevaremyndighed vurderer dog fortsat, at der skal flere undersøgelser til, før de vil gribe ind og forbyde den nuværende brug af stoffet. BPA er vidt udbredt som tilsætningsstof til klar og hård plast af typen polycarbonat samt i belægninger på indersiden af i konservesdåser.

Sådan undgår du BPA

Hvis du vil være sikker på, at dit barn undgår at blive udsat for bisphenol-A fra sutteflasker giver IMS disse råd;

  • Skift gamle og slidte sutteflasker ud - afgivelsen af bisphenol-A øges, når flasken er slidt og ridset. Desuden er det sværere at gøre flasken ren, når den er slidt

  • Vælg sutteflasker af glas. De er et godt og miljøvenligt alternativ til plast

  • Vælg sutteflasker af andre plasttyper end polycarbonat.

Se også

Handlinger tilknyttet webside