Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Tænk tester vådservietter

15. marts 2012
Gør babys numse ren uden problematiske kemikalier
Tænk tester vådservietter

Overvej om eller hvornår vådservietter er nødvendige. En test fra Tænk viser, at de blandt andet kan indeholde allergifremkaldende stoffer.

Af sted med barnevogn - og så skal den lille pludselig skiftes. Her er vådservietter praktiske. Men allergifremkaldende stoffer, kan være et problem i servietterne, viser en ny test fra Forbrugerrådets blad, Tænk. Vil du være ekstra forsigtig og helt undgå, at barnets hud udsættes for problematiske stoffer, kan du i stedet pakke skumvaskeklude i pose med lidt vand, og rengøre hænder, mund eller numse med dem.

Servietter med problemstoffer

Tænk har købt 25 pakker vådservietter i danske butikker og blandt andet kigget på indholdsstofferne.

Nogle af de kemiske stoffer, som Tænk stødte på i vådservietterne, kan give allergi. Tre produkter indeholdt f.eks. parfume. Men også de allergifremkaldende stoffer methylisothiazolinone, DMDM hydantoin og iodopropynyl butylcarbamate (IPBC) blev set i indholdsdeklarationerne.

- Konserveringsstoffet IPBC må ikke bruges i kosmetik til børn under tre år og som bliver på huden. Derfor må det selvfølgelig heller ikke være i vådservietter til børn, og producenten burde for længst have trukket disse servietter tilbage fra markedet, siger test-ansvarlig Stine Müller fra Tænk.

- Desuden reklamerede seks vådserviet-pakker med, at de indeholdt kamille. Det kan give association til, at produktet er mildt, men kamille-blomsten kan indeholde stoffer, der er allergifremkaldende, fortsætter Stine Müller.

Enkelte vådservietter indeholdt methylparaben, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Men også stoffer, der kan belaste miljøet, blev fundet. Eksempelvis indeholdt flere pakker ethylhexylglycerin eller EDTA-forbindelser.

- Tænk har ikke de samme kriterier for, hvornår et stof er problematisk, som vi har. Vi er mere forsigtige, siger Maria Hansen, som er Akademisk medarbejder i Informationscenter for Miljø & Sundhed. Da Tænk ikke har offentliggjort indholdsdeklarationerne, kan vi derfor ikke vide, om der er flere stoffer, end dem de har fokuseret på, som vi ville have vurderet problematiske i produkterne, fortsætter Maria Hansen.

Lidt om Tænks test

Forbrugerrådets blad Tænk har testet 25 pakker vådservietter fra det danske marked. De har kigget på indholdsstofferne, pakkernes udseende og desuden haft fokus på pris og tykkelse af servietterne.

Halvdelen af pakkerne var mærket med Svanen, Den blå krans eller med begge mærker. De resterende 13 pakker bar ikke noget anerkendt allergi- eller miljømærke. Mange af servietterne er beregnet til babyer.

Tænk har kigget indholdsdeklarationerne igennem og fundet allergifremkaldende, hormonforstyrrende og miljøbelastende stoffer i flere pakker.

I vådservietter fra Baby Nova var stoffet IPBC. Stoffet er dog ikke længere tilladt i kosmetik til børn under tre år, bortset fra i shampoo. Og det er heller ikke tilladt, hvis produktet bruges til munden. Derfor bør det ikke kunne findes i vådservietter.

I nogle af produkter, bl.a. nogle af de svanemærkede pakker, var der et miljøbelastende stof, ethylhexylglycerin. Selvom stoffet er problematisk for vandmiljøet, må det være svanemærkede produkter i små koncentrationer.

Tænk fandt også kamille i servietterne. Her kan du læse, hvad Tænk skriver om kamille. På Videncenter for Allergis hjemmeside kan du også læse om allergi fra kamille.

En kemisk analyse af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer viser, at disse parfumestoffer var deklareret rigtigt i de parfumerede produkter.

For at sælge vådservietter kan der stå forskellige anprisninger udenpå pakken. Se her hvilke slogans Tænk råder dig til at holde øje med.

Når Tænk kigger indholdsdeklarationerne igennem, kigger de efter stoffer som er mistænkt hormonforstyrrende (kategori 1 på EU's liste over mistænke hormonforstyrrende stoffer), allergifremkaldende stoffer (parfume og andre stoffer, som findes på Videncenter for Allergis hjemmeside), og miljøbelastende stoffer (stoffer som er nævnt i Svanens kriterier eller står på EU's harmoniserede liste med klassificering R50-53). Tænk kigger ikke i alle de databaser, som vi holder os til, og derfor kan der være flere stoffer i produkterne, som, vi vurderer, er problematiske.

Kemikalierne efterlades på huden

Bruger man vådservietter, bliver de kemiske stoffer på huden, selv når man er færdig med at tørre snavs væk. Derfor kan det være en god ide at overveje, hvilke kemiske stoffer, du vil tillade, bliver på babys bløde og fine hud.

- Da der ofte ikke er adgang til vand, kan man i stedet pakke nogle våde skumvaskeklude i en tætlukkende pose, inden man tager af sted. Og så bruge af dem i løbet af dagen, foreslår Maria Hansen.

Vær på mærkerne for baby

Ti af pakkerne er mærket med både det nordiske miljømærke Svanen og Astma-Allergi Danmarks Den blå krans. Vådservietter med disse mærker kan dog godt indeholde problematiske stoffer. For eksempel har Den blå krans primært fokus på allergi og ikke på hormonforstyrrende stoffer og miljøet. Svanen har mest fokus på miljøet, men tillader dog alligevel nogle miljøbelastende stoffer i små koncentrationer. Til gengæld er det ikke tilladt at anvende stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og nogle af de allergifremkaldende stoffer er også forbudte at bruge.

- Svanen og Den blå krans kan være gode at gå efter, når man har travlt og står i butikken med et stort udvalg af vådservietter. Men det kan alligevel være en god ide at tjekke indholdsdeklarationen, inden man bruger produktet. Det kan man gøre på vores kemiinfo.dk, siger Maria Hansen.

Det kan du gøre

Vil du være forsigtig, når du vasker din baby, kan du:

 • bruge en klud vædet med rent vand i stedet for en vådserviet.

 • bruge lidt uparfumeret, miljømærket sæbe, når barnet begynder at indtage fast føde og har haft afføring i bleen. Husk at fjerne sæberester med rent vand bagefter.

 • medbringe en våd vaskeklud, eller engangsklude, i en plasticpose på ture - i stedet for vådservietter.

 • vælge vådservietter med både miljømærket Svanen og allergimærket Den blå krans.

 • undgå parfume. Tjek om der står "parfume", "parfum" eller "aroma" i indholdsdeklarationen.

 • vælge et produkt uden problematiske stoffer. Du kan slå stofferne i indholdsdeklarationen op på kemiinfo.dk. Støder du på et stof, vi ikke har vurderet, kan du sende os en mail om det på info@forbrugerkemi.dk, så skal vi nok vurdere stoffet for dig.

Du kan få mere viden

 • Råd om vådservietter til babyer

  Her kan du læse om, hvad du kan gøre, når babys numse skal vaskes. Du kan også læse fakta om vådservietter.

 • Råd om sæbe til babyer

  Læs vores råd om brugen af sæbe til babyer.

 • Personlig pleje med mærker

  På siden om Forstå Mærkerne kan du læse mere om Svanen, Den blå krans og andre mærker på personlig pleje.

 • Parfume

  Du kan læse om parfume på vores Kemiinfo, og hvilke problemer der kan være med det.

 • Konserveringsstoffer

  Nogle stoffer kan få produkter til at holde sig i længere tid. Her kan du læse om dem.

 • Hormonforstyrrende stoffer

  Her kan du læse om, hvorfor man er bekymret for stoffer, som kan forstyrre hormonerne.

 • Allergifremkaldende stoffer

  Jo oftere du eller dit barn udsættes for stoffer, der kan give allergi, jo større er risikoen for at blive allergisk.

 • Miljøbelastende stoffer

  Nogle kemiske stoffer kan give problemer i vandmiljøet. Læs om det her.

 • Tænks test af vådservietter

  Forbrugerrådets test af vådservietter kan du se i den seneste udgave af bladet Tænk (Marts 2012) og på deres hjemmeside. Her kan du se testen, og hvilke vådservietter, som er testet. Vær opmærksom på, at Tænk kræver betalings-login.

Virker knappen om uddybende information ikke, kan du læse her.

Handlinger tilknyttet webside