Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Ministre mod hormonforstyrrende stoffer

04. november 2010
Nordisk Ministerråd vil beskytte os mod hormonforstyrrende stoffer og cocktaileffekter.

Norden går sammen

Eksperter har i længere tid advaret om, at der kan opstå en forøget risiko, når man udsættes for forskellige kemikalier, alle med hormonforstyrrende effekter– de såkaldte cocktaileffekter. Og nu er Nordisk Ministerråd blevet enige om, at gå sammen om at påvirke den løbende lovgivningsproces i EU, så man i fremtiden sætter større fokus på problemet med cocktaileffekter af hormonforstyrrende stoffer.

Det vedtog de nordiske miljøministre ved et møde i Nordisk ministerråd, der er et fællesnordisk samarbejde.

Stoffer påvirker kroppen

Resultater fra bl.a. danske forskere tyder på, at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke en række processer i vores kroppe – og medføre alt fra faldende sædkvalitet og tidlig pubertet, til visse former for kræft og misdannede kønsorganer. Der er også større og større mistanke til, at hormonforstyrrende stoffer kan være en medvirkende årsag til fedmeepidemien.

Det opsigtsvækkende i forskningen er især, de såkaldte kombinationseffekter, også omtalt som 0+0+0+0 = 7. Her har bla. danske forskere fundet at stoffer i koncentrationer, der ikke normalt giver en effekt, i kombination med andre stoffer kan give en stor effekt. Dette kan betyde at selv udsættelse for små koncentrationer kan have en påvirkning, da vi udsættes for disse stoffer mange steder fra.

Vi er ikke lige følsomme overfor en eventuel påvirkning i løbet af livet. Fostre og børn er mere sårbare, og derfor er det en god ide især at være opmærksom på at beskytte dem.

En bred palet

En lang række stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fokus har bl.a. været på visse ftalater, dioxiner, PCB-forbindelser, nonylphenoler og bisphenol-A.

Nogle af stofferne har en dokumenteret hormoneffekt, mens andre er mistænkt for at have det.

Stofferne optræder også i mange forskellige typer af forbrugerprodukter fx. i vinylgulve, tøj, maling, rengøringsmidler, kosmetik og legetøj.

Men også vores adfærd kan føre til dannelse af hormonforstyrrende stoffer. Fx. kan der blive dannet dioxiner, hvis man tænder op i brændeovnen med imprægneret eller malet træ.

Hvad kan du selv gøre?

  • Vælg miljømærkede produkter. Se efter Svanen eller Blomsten. Mærkerne garanterer, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at der er taget hensyn til din sundhed og at kvaliteten er god.

  • Undgå produkter med bromerede flammehæmmere.

  • Fravælg produkter af plast blødgjort med ftalater. De er hormonforstyrrende eller er mistænkt for at være det og kan findes i blødt PVC.

  • Køb nye sutteflasker i stedet for at arve. Sutteflasker, der er solgt før den 1. juli 2010 kan være lavet af polycarbonat. Når denne plasttype bliver slidt, frigives bisphenol A, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

  • Spis økologisk. Nogle pesticider mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Se også

Handlinger tilknyttet webside