Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Klar til storken

27. marts 2012
Miljøministeriet lancerer kampagne med råd til gravide
Klar til storken

Miljøstyrelsen lancerer en ny kampagne, der skal hjælpe gravide og kvinder, der gerne vil blive det, med at undgå hormonforstyrrende stoffer.

Er du gravid, eller ønsker du at blive det, kan du måske få glæde af Miljøstyrelsens nye kampagne. Kampagnen hedder ”Klar til storken – gravid med god kemi”. Målet er, at hjælpe kvinder der er gravide - eller som ønsker at blive det - med at undgå kemikalier, der kan være skadelige for barnet, når der bliver gjort klar til storken. For der er faktisk nogle gravide kvinder, der har behov for at reducere deres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Det viser en undersøgelse, der offentliggøres sideløbende med kampagnen.

Gode råd om kemi og graviditet

Det er meningen, at de råd, som Miljøstyrelsen giver med kampagnen, skal være konkrete og lette at følge. Rådene kommer hele vejen rundt om kvinders hverdag. De peger på hvornår og hvordan vi bliver udsat for kemikalier i hverdagen, der kan være problematiske for barnet i livmoderen, hvis du er gravid nu – men også hvis du bliver det på et senere tidspunkt.

- Det er fornuftigt, at være forsigtig med de kemikalier som vi udsætter os selv for i det daglige – også inden vi finder på at få børn, siger Berit Asmussen, sekretariatsleder for Informationscenter for Miljø & Sundhed. Det er især kemikalier med hormonforstyrrende egenskaber, som kan påvirke vores evne til at føde sunde og raske børn – også hvis vi påvirkes af dem, mens vi kun er fostre. Noget tyder på, at de også kan være medårsag til fedme, tidlig pubertet og visse kræftformer. Det kan du læse mere om her på informationscenterets hjemmeside.

Kampagnen og de gode råd bygger på en forudgående undersøgelse af indholdet af kemikalier i en række meget forskellige produkter, som kvinder – og andre mennesker – bruger i hverdagen.

Mere om den faglige baggrund for kampagnen

Kampagnen skydes i gang samtidigt med at Miljøstyrelsen offentliggør kortlægningen: Gravide forbrugeres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

Miljøstyrelsens rapport kortlægger, hvilke mistænkte hormonforstyrrende stoffer, kvinder i den fødedygtige alder kan være udsat for, som forbrugere. Konklusionen er, at der, for nogle gravide kvinder, er et behov for at reducere deres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

I rapporten bliver der set konkret på 35 mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Der findes dog mange flere stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Der er f. eks. næsten 200 stoffer i kategori 1 på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Det kan derfor ikke udelukkes, at flere andre stoffer, som gravide udsættes for i det daglige, kan bidrage til risikoen for hormonforstyrrende effekter.

Resultatet af rapporten tyder på, at de 35 mistænkte stoffer kan øge risikoen for hormonforstyrrende effekter hos de gravide, der udsættes for høje mængder af stofferne fra fødevarer, indeklima og forbrugerprodukter. Men der er ikke tegn på, at størstedelen af de gravide er udsat for hormonforstyrrende stoffer i så høje niveauer, at det umiddelbart giver anledning til bekymring. Mange kilder til mistænkte hormonforstyrrende stoffer er dog ikke medregnet i risikovurderingen i rapporten. Det gælder blandt andet phytoøstrogener i kosten, lægemidler og kosttilskud. Derudover er der stadig stor usikkerhed omkring hvilke stoffer, der er hormonforstyrrende, og hvordan vi udsættes for dem. Det kan derfor ikke udelukkes, at flere andre stoffer, som gravide udsættes for i det daglige, kan bidrage yderligere til risikoen for hormonforstyrrende effekter.

Samlet undersøgelse med gravide for øje

Forud for kampagnen har Miljøstyrelsen samlet den viden, der er om kemikalier i hverdagen med særligt blik på graviditet og risiko for det kommende barn. Denne viden er blevet suppleret med nye undersøgelser af indholdet af kemikalier i en del af de produkter, som vi omgiver os med til daglig. Miljøstyrelsen melder således, at undersøgelsen tegner et unikt billede af, hvilke stoffer en typisk dansk kvinde kan komme i kontakt med i hverdagen.

- Det er en grundig og lang undersøgelse på over 200 sider– som vi nu læser grundigt igennem, så vi kan fortælle mere om hvad den handler om i vores nyhedsbrev og her på siden, siger Maria Hansen, akademisk medarbejder i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Fem overordnede råd om kemi

Resultaterne af undersøgelsen har mundet ud i fem overordnede råd til gravide og kvinder, der planlægger at blive det:

 • Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.

 • Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

 • Minimer din udsættelse for kemikalier – undgå f.eks. maling, sprayprodukter og hårfarve.

 • Varier dine råvarer, og spis mange forskellige fødevarer hver dag.

 • Indtag kun medicin og kosttilskud efter samråd med din læge. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturmedicin.

Miljøstyrelsen har set på 35 mistænkte hormonforstyrrende stoffer i forbindelse med deres undersøgelse og kampagne. Men der findes mange andre stoffer, som er mistænkt for at virke hormonforstyrrende end dem. Vil du være ekstra forsigtig, og undgå andre stoffer i hverdagen, som der er mistanke til i forbindelse med graviditet, kan du læse meget mere i vores råd og fakta om produkter til gravide og babyer her på siden.

Meget mere på klartilstorken.dk

Du kan se meget mere på kampagnens hjemmeside, klartilstorken.dk, som også kan bruges på en smartphone. Her finder du gode råd i forhold til forskellige situationer og steder i hverdagen, lister over indholdsstoffer som du kan gå udenom i forskellige produktgrupper. Du kan også læse mere om kemikalier i produkter og hvad de gør ved produkterne og dig, samt teste om du er klart til at være gravid med god kemi.

Mere viden om emnet

Mere viden om kampagnen

 • Mere om den faglige baggrund for kampagnen

  Her kan du læse kortlægningen Gravide forbrugeres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

 • Kampagnens hjemmeside

  Du kan få mere information på kampagnens hjemmeside. Her kan du også tage en test og finde ud af om du har gode kemivaner.

 • Miljøstyrelsens Facebook-side
  Her kan du deltage i konkurrencer, bruge webapplikationen og følge med i hele kampagneperioden og bagefter kan du få opdateringer om styrelsens generelle arbejde.

   

  Virker knappen om uddybende information ikke, kan du læse her.

Handlinger tilknyttet webside