Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Hold små børn fra balloner

07. december 2007
De afgiver nitrosaminer, viser undersøgelse fra Miljøstyrelsen.
Hold små børn fra balloner

Hvis man vil begrænse børns møde med kræftfremkaldende nitrosaminer, er det en god idé at holde de helt små børn fra balloner

Det er ikke kun risikoen for kvælning, som gør det luftige legetøj uegnede for små børn. De indeholder også problematiske stoffer, som børn bliver udsat for, når de leger med dem.

Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen, som har indkøbt 20 forskellige mærker af det farvestrålende festpynt. Nogle af ballonerne er undersøgt for tungmetaller. Andre er undersøgt for afgivelsen af nitrosaminer.

Overskrider grænse for sutteflasker

Der er ingen danske regler for, hvor meget balloner må afsmitte af de problematiske nitrosaminer. Derimod er der grænseværdier for nitrosaminer i narresutter og sutteflaske-brikker. Og de testede varianter overskrider alle disse værdier.

- Hvis man vil begrænse børns møde med kræftfremkaldende nitrosaminer, er det en god idé at holde de helt små børn fra balloner. De sutter jo ofte på dem, og bliver derfor udsat for stofferne, siger Hanne Svenningsen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Hun henviser også til Miljøstyrelsens råd om at bruge en pumpe til at puste balloner op med frem for at fylde ballonerne med luft fra lungerne.

Skal man en tur til Tyskland eller Holland i julen, kan man overveje at gøre et godt ballonkøb der. Som de eneste EU-lande har Holland og Tyskland nemlig fastsat grænseværdier for, hvor meget de må afsmitte af nitrosaminer og nitroserbare stoffer.

Efterlyser strammere regler

Miljøministeren kræver nu EU-regler for de kræftfremkaldende stoffer i balloner, fremgår det i pressemeddelelsen fra Miljøministeriet:

- Det er uacceptabelt, at børn udsættes for kræftfremkaldende stoffer fra deres legetøj, også selvom Miljøstyrelsen i dette tilfælde vurderer, at risiko er meget lav. Det har jeg allerede meddelt EU's kommissær for forbrugeranliggender (...), siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V)

Balloner bliver betragtet som farligt legetøj for børn under otte år på grund af risikoen for kvælning. Hvis de er CE-mærket, skal det bl.a. fremgå af emballagen, at børn under otte år bør være under opsyn. Samtidig skal det af allergihensyn oplyses, hvis ballonerne er fremstillet af naturlatex.

De fleste af de undersøgte varianter er CE-mærket, men nogle af dem opfylder ikke kravene til oplysning, fremgår det af undersøgelsen.

Ingen tungmetaller

Udvalgte balloner er også testet for indholdet af tungmetaller. Resultatet viser ingen sporbare afgivelser af tungmetaller

Det kan du gøre

  • Lad ikke helt små børn lege med balloner. De problematiske nitrosaminer bliver nemlig frigjort, når børn fx sutter på dem

  • Brug altid pumpe, når ballonerne pustes op

  • Hold opsyn med børn, hvis de er i nærheden af balloner

Se også

Handlinger tilknyttet webside