Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Solcreme beskytter hele familien

04. juni 2011
Problematiske stoffer kan undgås, viser IMS’ test
Solcreme beskytter hele familien

Test fra IMS: Seks ud af 32 solcremer er fri for problem-kemi.

Om sommeren kan du nedbringe antallet af plejeprodukter på hylden. Børn og voksne kan nemlig bruge den samme solcreme. Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) har kigget deklarationen igennem på 32 solcremer, som har en solfaktor på 15-25. Indholdet af problematiske stoffer er vurderet i forhold til, at hele familien kan bruge solcremen.

-Vi har fundet seks gode valg i denne test af familie-solcremer. At produkterne er gode valg, er vurderet ud fra indholdet af problematiske stoffer. Vi har ikke vurderet om solfaktoren holder, siger test-koordinator Rikke Bille fra IMS.

I sidste måned offentliggjorde IMS en test af solcremer til børn.

Solcremer konserveres med problematiske stoffer

Kun tre ud af årets 32 testede solcremer indeholder parabener, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Produkterne bliver til gengæld tilsat andre stoffer, for at de kan holde sig. Nogle af disse er også problematiske - f.eks. indeholder tre solcremer stoffet chlorphenesin og en solcreme to isothiazolinoner. Alle tre stoffer er allergifremkaldende.

I Danmark er fire parabener forbudte i plejeprodukter til børn under tre år, og derfor kan man gå efter produkter til den aldersklasse, hvis man vil undgå disse stoffer.

Mange solcremer kan give allergi

Alle de 26 solcremer, som ikke er kommet ud som gode valg, indeholder allergifremkaldende stoffer. I 17 af disse solcremer er det parfume, som kan fremkalde allergi, mens andre allergifremkaldende stoffer gemmer sig i 22 af cremerne.

- Octocrylene er et UV-filter og findes i 19 af produkterne. Stoffet gav sidste år flere børn allergi, og derfor anser vi stoffet som problematisk i en test af solcremer til hele familien, siger Rikke Bille og tilføjer, at dette er baseret på ny viden, og at vi derfor vil holde øje med, om der kommer mere information om stoffet det næste stykke tid.

Fem produkter med Svanen er gode valg

Miljømærket Svanen klarer sig godt i denne test, hvor fem ud af seks gode valg er mærket med Svanen. To produkter med Svanen er ikke blandt de gode valg, da de indeholder octocrylene. Desuden indeholder den ene af dem det miljøbelastende stof ethylhexylglycerin.

Læs mere om svanemærkede produkter i forbindelse med vores test

Ifølge Svanens kriterier, er octocrylene ikke problematisk, selvom der har været tilfælde med allergi inden for de seneste år. Der er nemlig stadig diskussion om, i hvilken grad octocrylene er allergifremkaldende, og om det i særlig grad gælder for børn. Stoffet er derfor ikke klassificeret som allergifremkaldende på nuværende tidspunkt. Læs mere om octocrylene her

Solcremer er ikke gode for miljøet

Alle UV-filtre er miljøbelastende. Derudover indeholder 22 ud af 32 testede solcremer andre stoffer, som belaster miljøet.

- Alle de solcremer, vi har udvalgt til denne test, giver udtryk af, at de kan bruges af hele familien. Men når vi sammenligner med vores test af solcremer til børn, ser det alligevel ud til, at producenterne gør sig mere umage med at undgå problematiske stoffer, når det gælder produkter, som henvender sig direkte til børn, siger Rikke Bille.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig med de stoffer, der kommer på din egen og resten af familiens hud, kan du:

Se også

Pressen kan kontakte testkoordinator Rikke Bille på 2081 3210, for yderligere detaljer om testen.

Handlinger tilknyttet webside