Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

En duft af tandpasta

05. januar 2008
Det kan lade sig gøre at vælge tandpasta uden problematiske stoffer. Men alle indeholder parfume, viser denne IMS test.
En duft af tandpasta

Fire ud af 10 af de undersøgte produkter er uden de 26 deklarationspligtige parfumestoffer

Stort set alle bruger tandpasta - og det skal man fortsætte med. Men tre ud af fire tandpasta-mærker indeholder allergifremkaldende parfumestoffer, parabener eller miljøbelastende stoffer. Der er dog mulighed for at vælge produkter uden.

Det viser en aktuel deklarationstest, som IMS har foretaget. I testen indgår 56 forskellige tandpastamærker. Heraf er de 13 uden miljø- og sundhedsproblematiske stoffer.

Parfumerede produkter

IMS anbefaler normalt, at man undgår produkter med parfume, hvis man vil være på den sikre side i forhold til allergi. Der mulighed findes desværre ikke med tandpasta, som ifølge brancheorganisationen SPT ikke fremstilles helt uden parfume - eller aroma som det typisk kaldes i tandpasta.

Testen viser dog, at det er muligt at finde produkter uden de 26 deklarationspligtige parfumestoffer samt tre andre, som er hyppig årsag til allergi. Fire ud af 10 af de undersøgte produkter er uden de 26 deklarationspligtige parfumestoffer.

Parabener til børn

Testen fandt propylparaben i en tandpasta til børn. Også to andre tandpastaer indeholder propylparaben.

- Propylparaben er blandt de fire parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og vi anbefaler generelt at man undgår disse stoffer, hvis man vil være på den sikre side. Jeg kan godt forstå, hvis man som forbruger bliver overrasket over at finde parabener i tandpasta, siger Rikke Bille miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i IMS.

Problemer skylles ud

IMS har også undersøgt om produkterne indeholder stoffer, der kan være problematiske at få ud i naturen. Godt hver tiende tandpasta indeholder stoffer, som er opført på Miljøstyrelsens liste over farlige stoffer, da de enten er giftige eller meget giftige for vandlevende organismer. To produkter indeholder stoffet triclosan, som udover at være giftigt for vandmiljøet, også er mistænkt for at kunne skabe resistens hos bakterier.

- Tandpasta bruges flere gange om dagen af hele befolkningen og skylles efterfølgende ud i vasken. Hvis man vil passe på miljøet, er der derfor en god grund til at undgå produkter med stoffer, der er miljøproblematiske, siger Rikke Bille.

Vælg det simple

Man behøver ikke drøne ned i butikken og købe mange forskellige tandpastaer. Fluorindholdet i tandpastaen bør nemlig være det samme for både børn og voksne.

- Vi anbefaler, at man til børn anvender en tandpasta med et fluorindhold som til voksne på mellem 1000-1500 ppm og i stedet reducerer den anvendte mængde, udtaler Svante Twetman, professor på Tandlægeskolen.

- Det er enklere for familien at kunne anvende den samme tandpasta, og samtidig nedsætter man så også barnets udsættelse for andre problematiske stoffer, som eventuelt kan findes i tandpastaen, tilføjer han.

Der er efterhånden mange forskellige produkter på markedet, men som forbruger kan man, i følge Svante Twetman trygt gå efter en klassisk tandpasta. Der er nemlig ingen videnskabelige beviser for, at alle de specialtandpastaer, der sælges, reelt har nogen virkning.

Et nemt valg

- Det positive ved resultatet af testen er, at en fjerdedel af produkterne ikke indeholder nogle af de problematiske stoffer, som IMS har kigget efter. Og samtidig kan de gode valg findes i en almindelig dagligvarebutik - så det behøver ikke være besværligt, siger Rikke Bille.

Se mere

  • Læs den samlede test.
  • Læs Miljøstyrelsens omtale af testen her (14. januar 2008)

 

For yderligere oplysninger om testen kan pressen kontakte Rikke Bille på tlf.: 7741 7774

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under