Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Børn får allergi af solcreme

17. maj 2011
Astma-Allergi Danmark advarer om at UV-filter giver udslæt
Børn får allergi af solcreme

Børn kan få allergi overfor UV-filteret octocrylene, som findes i nogle solcremer

Med forår og sommer kommer flere timer med sol, og vi smører flittigt solcreme på huden. Sidste sommer blev der, til Astma-Allergi Danmark, rapporteret flere tilfælde af allergi hos børn, når de opholdt sig i solen med solcreme på. Nærmere undersøgelser viste, at det kemiske UV-filter octocrylene var årsagen til de allergiske reaktioner.

- Den viden, der er om Octocrylene og allergi, er meget ny, og derfor står stoffet ikke på nogle af de lister, vi søger i, når vi vurderer om stoffer er problematiske. Men efter at have undersøgt sagen nærmere, vurderer vi stoffet som problematisk, siger testkoordinator Rikke Bille fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Børn får udslæt i solen

Ud fra de indberettede tilfælde ser det ud til, at det i Danmark især er børn, der får allergi overfor octocrylene. Og at allergien først opstår, når UV-lys rammer solcremen på huden.

- Familier beretter, at de bruger den samme solcreme til børn og voksne, men det er kun børnene, som får udslættet, siger Ewa Daniél fra Astma-Allergi Danmark.

Forening frygter eksem-boom

Efter en stille periode hen over vinteren melder Astma-Allergi Danmark om sol-sæsonens første indberetninger af fotokontaktallergi fra solcremer. Fotokontaktallergi er en allergisk reaktion som opstår, når solens stråler rammer solcremen på huden. Om allergien skyldes octocrylene, skal en lappetest suppleret med UV-lys afgøre.

- Octocrylene er nu faset ud fra alle nye børneprodukter med den blå krans. Men da stoffet findes i andre produkter, uden vores mærke, kan vi godt frygte, at antallet af børn med fotokontaktallergi stiger i løbet af sommeren, siger toksikolog Ewa Daniél fra Astma-Allergi Danmark.

Stoffet må f.eks. gerne være i de svanemærkede solcremer. Her kan du vælge at undgå det, efter at have tjekket deklarationen.

Voksne i udlandet reagerer også

Fotokontaktallergi fra kemiske UV-filtre er ikke nyt, men tilfældene har været få. De sidste par år er flere tilfælde af allergi overfor octocrylene rapporteret i blandt andet Spanien, Belgien og Italien.

To undersøgelser viser, at octocrylene ikke kun er et fotokontaktallergen, men at stoffet også kan give almindelig kontaktallergi. Effekten ses også her især hos børn. Men undersøgelserne viser, at også voksne kan få fotokontaktallergi overfor stoffet.

Udlandet rapporterer
Den italienske undersøgelse fra 2010 er publiceret i tidsskriftet Archives of Dermatology. Den viste, at børn kan få almindelig kontaktallergi overfor octocrylene, altså ikke kun når UV-lys er til stede. 11 børn deltog i undersøgelsen, og ti af dem fik en kontaktallergisk reaktion, mens kun én først reagerede, da huden blev udsat for UV-lys. I undersøgelsen deltog også 28 voksne, som allerede havde fotokontaktallergi fra solcremer. En nærmere undersøgelse viste, at 19 ud af de 28 fik en fotoallergisk reaktion overfor octocrylene.
Forskerne fandt ud af, at en stor andel af patienter med fotokontaktallergi overfor lægemidlet ketoprofen også havde fotokontaktallergi overfor octocrylene. Patienter, der er allergiske overfor ketoprofen, kan derfor med fordel undgå solcremer med f.eks. stofferne octocrylene, benzophenone-3 og duftstoffer, som vil være sensibiliserende til netop den type allergi. En anden undersøgelse udgivet i Contact Dermatitis fra 2011 viste også, at octocrylene kan være både et kontakt- og et fotokontaktallergen. Kontaktallergien kan skyldes, at stoffet gerne vil reagere med aminosyren lysin. Mens flere undersøgelser er nødvendige for at kunne sige noget om årsagen til fotokontaktallergien.

Octocrylene er udbredt i personlig plejeprodukter
To faktorer er sandsynligvis årsag til stigningen i allergi. For det første er der flere, som bruger solcreme pga. den øgede fokus på hudkræft. For det andet er octocrylene et forholdsvis nyt UV-filter, som er fotostabilt og indtil for nylig anset for ikke at give hudirritation eller -allergi. Derfor er octocrylene bredt anvendt i solcremer og kosmetiske produkter.

Det kan du selv gøre

Vil du være forsigtig og undgå allergi, når du bruger solcreme, kan du:

  • lade dig vejlede af IMS’ test af problematiske stoffer i børnesolcremer, der offentliggøres sidst på ugen i Søndagsavisen og på vores hjemmeside.

  • gå efter produkter med Astma-Allergi Danmarks blå krans. Vær dog opmærksom på at der stadig kan være ”gamle” produkter på hylderne.

  • vælge svanemærket solcreme uden octocrylene og parfume.

  • læse indholdsdeklarationen igennem og købe produkter, uden allergene stoffer. Du kan se, hvilke stoffer, som IMS har vurderet som allergifremkaldende og tjekke alle indholdsstofferne i KemiInfo.

Se også

Handlinger tilknyttet webside