Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Udstyr til børn brænder ikke

01. juni 2011
Tænk: Autostole indeholder problematiske flammehæmmere
Udstyr til børn brænder ikke

Autostole kan indeholde problem-kemi.

En børnefamilie kan bruge mange timer i bil på ferie eller weekend. Som regel prioriteres sikkerhed under kørslen højt af forældrene. Men måske er det ikke nok kun at overveje den fysiske sikkerhed. Nogle autostole indeholder nemlig kemikalier, der kan være problematiske for sundheden, viser en ny test fra Tænk.

- Babyer og små børn kan udsættes for problematiske stoffer fra autostole gennem munden, når de sutter på seler eller betræk, ved hudkontakt og indånding. Derfor kan det give god mening at være opmærksom på de stoffer, som kan være i udstyret, siger cand. scient. Rikke Bille fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Betræk, seler og fyld er beskyttet mod flammer

I tre ud af 25 autostole på det danske marked fandt Tænk et højt indhold af en problematisk flammehæmmer i stolens betræk eller fyld. Stoffet, der blev fundet, kaldes tris(2-chloroethyl)phosphate (TCEP). Det giver skader på lever, nyre-, hjerne- og testikler i dyr og forbindes med øget risiko for at udvikle kræft og skade forplantningsevnen.

Lidt om testen
Testen af autostolenes sikkerhed dækker over, hvor godt de klarer sig ved frontal- og sidekollison. Derudover er brugervenlighed testet – og som noget nyt indholdet af kemikalier, der kan være problematiske for sundheden. Følgende stoffer er testet i seler, betræk og fyld: PAH’er, ftalater, klorerede flammehæmmere, bromerede flammehæmmere, nonylfenoler, tin, farvestoffer, formaldehyd og tungmetaller. Testen er udført i samarbejde med International Consumer Research & Testing (ICRT) og Europæiske Automobilklubber (herunder FDM).

Nogle autostole er fri for problem-kemi

To autostole gemte på den problematiske ftalat DIBP, mens andre problematiske stoffer blev fundet i flere af de testede stole.

Ftalaten DIBP står på EU's kandidatliste og ønskes forbudt af Miljøministeren. Den bromerede flammehæmmer tetrabromobisphenol A (TBBPA), de klorerede flammehæmmere tris(1,3-dichloroisopropyl)phosphate (TDCPP) og tris(2-chloro-1-methylethyl)phosphate (TCPP), formaldehyd, nonylphenol samt PAH’er blev også fundet i de testede autostole. Dog ikke i lige så bekymrende koncentrationer som TCEP og DIBP.

- Det vigtigste er, at børnene sidder i sikre autostole. Heldigvis viser testen, at der er mange sikre stole, som samtidig ikke indeholder de testede stoffer i nævneværdige koncentrationer, siger testansvarlig Gitte Sørensen fra Tænk.

PUR-skum indeholder flammehæmmere i USA

Også i Amerika, finder man de klorerede flammehæmmere i produkter til babyer og små børn. En undersøgelse fra USA viser, at 80 ud af 101 produkter til babyer, lavet af polyuretan-skum (PUR), indeholdt et eller flere flammehæmmere. Især de klorerede og bromerede flammehæmmere gemmer sig i varerne, som blandt andet tæller autostole, puslehynder, madrasser og ammepuder.

TDCPP er den hyppigste flammehæmmer og var tilstede i 36 procent af produkterne. Stoffet er mistænkt for at kunne give kræft, skade arvemassen og skade barnet under graviditet. Og nylige undersøgelser tyder på, at stoffet kan påvirke hjernens udvikling.

Lidt om den amerikanske undersøgelse
Polyurethan-skummet er undersøgt for indhold af syv kendte flammehæmmere: TCEP, TCPP, TDCPP, triphenyl phosphate (TPP), 2-ethylhexyl-2,3,4,5-tetrabromobenzoate (TBB), bis(2-ethylhexyl)-3,4,5,6-tetrabromophthalate (TBPH) og pentabromodiphenyl ether (PentaBDE). Desuden blev to flammehæmmere V6 og U_OPFR, som minder i struktur om TCEP, fundet i skum-prøverne. Stofferne tilsættes for at undgå, at produkterne brænder - eller for at sænke hastigheden, hvormed produkterne kan gå i brand. Nogle af stofferne kan forholdsvis let blive afgivet fra produkterne. Produkterne blev indkøbt i perioden 2002-2010.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig og undgå problematiske kemikalier fra autostole og andet udstyr til små børn, kan du:

  • lade dig vejlede af Tænk’s test af autostole fra 2011.

  • spørge forhandleren, importøren eller producenten om produktet indeholder ftalater samt bromerede- og klorerede flammehæmmere. De skal nemlig indenfor 45 dage oplyse om produktet indeholder stoffer, som står på EU's kandidatliste.

  • sørge for at vaske produkterne af inden brug.

  • lufte godt ud der hvor produkterne er.

Se også

Handlinger tilknyttet webside