Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Klapvogne fungerer uden ftalater

22. juni 2011
Tænk: Paraplyklapvogne er fri for seks plastblødgører
Klapvogne fungerer uden ftalater

Paraplyklapvogne er uden seks undersøgte ftalater

Når de små trilles hjem fra vuggestue i paraplyklapvognen, er der stor chance for, at de ikke udsættes for ftalater fra vognens seler, logo eller plastvinduer. Tænk har testet 12 af de små klapvogne og ikke fundet ftalater i en eneste.

Børn kan transporteres uden ftalater

Tænk har undersøgt, om seks af de problematiske ftalater findes i paraplyklapvogne i nærheden af barnet.

- Det er glædeligt, at vi ikke denne gang fandt nogle af de undersøgte ftalater. Vi  fandt ellers ftalater i en tidligere test af trehjulede klapvogne, siger test-ansvarlig Stine Müller.

Undersøgelsen af paraplyklapvogne er lavet i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research and Testing (ICRT). I testen er der blandt andet fokus på, hvor let det er for brugeren at håndtere vognen, og hvor sikker vognen er, når barnet sidder i den. Desuden blev seler, plastvinduer og –logoer som er placeret omkring barnet testet for indhold af ftalaterne Di(2-ethylhexyl)ftalat (DEHP), Di-n-butyl-ftalat (DBP), Butylbenzylftalat (BBP), Di-iso-nonylftalat (DINP), Di-iso-decylftalat (DIDP) og Di-n-octylftalat (DnOP).

Loven er lidt uklar

I Danmark er alle ftalater forbudt i legetøj til børn under tre år. Dette gælder dog ikke for tre ftalater, som kun er forbudt, hvis legetøjet kan komme i munden. Forbuddet omfatter også udstyr, der hjælper små børn med at falde til ro eller bruges til deres hygiejne, ved spisning eller når de sutter. Forbuddet mod de plastblødgørende stoffer skyldes, at nogle af ftalaterne kan skade evnen til at få børn og skade barnet under graviditet. Desuden er flere ftalater mistænkt for at være hormonforstyrrende.

- Det er ikke helt entydigt hvilke produkter eller dele af produkter, der er omfattet af ftalat-reguleringen. Men fra tidligere test af klapvogne ved vi, at f.eks. seler, vinduer i kalecher samt andre dele i umiddelbar nærhed af barnet er omfattet, siger Stine Müller fra Tænk.

EU har indført et forbud mod tre ftalater (DEHP, DBP og BBP) i legetøj til børn op til 14 år. Desuden er DINP, DIDP og DNOP forbudt, hvis legesagerne kan kommes i munden. Forbuddet gælder også småbørnsudstyr. Danmark har indført skærpede regler for ftalater i legetøj og udstyr til børn under tre år, som beskrevet ovenfor.
Udstyr til børn er bl.a. hagesmække, ammepuder og puslepuder.

Det kan du gøre

Vil du være ekstra forsigtig, når det gælder ftalater, som dit barn kan komme i nærheden af, kan du:

  • bruge legetøj og udstyr produceret efter 1999 og købt i Danmark, hvor der blev indført skærpede regler for ftalater i legetøj og udstyr til børn under tre år.

  • undgå produkter, som indeholder blødt PVC. Risikoen for at PVC indeholder ftalater, er større end for andre plasttyper.

  • lade dig vejlede af Test og Råd om Ftalater i børneprodukter på Informationscenter for Miljø & Sundheds hjemmeside

  • lade dig vejlede af test fra Tænk (kræver betalings login)

Se også

Handlinger tilknyttet webside