Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Få fastelavnsfarver er gode valg

11. februar 2011
Men det ér muligt at finde ansigtsmaling uden problematisk kemi, viser ny test fra Informationscenter for Miljø & Sundhed
Få fastelavnsfarver er gode valg

IMS har testet 66 fastelavnssminker, fire er gode valg.

Når skeletter, feer og tigere stimler sammen for at slå katten af tønden, er det et farverigt skue. Kostumerne er gennemtænkte, og ansigterne er malet. Men sminken kan indeholde stoffer, som fx kan være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Det viser en ny deklarationstest fra Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS).

Informationscenter for Miljø & Sundhed har været på indkøb i danske netbutikker og forretninger for at få et bredt udvalg af fastelavnssminke. Deklarationen på i alt 66 produkter er kigget efter i sømmene for stoffer, der vurderes som problematiske. Det vil sige stoffer, som er eller er mistænkt for at være f.eks. allergifremkaldende, hormonforstyrrende, miljøbelastende eller kræftfremkaldende. Vi anser også stoffer som kan eller er mistænkt for at kunne skade arveanlæg, forplantningsevnen eller fostre som problematiske. Testen siger ikke noget om, hvor effektive sminkerne er.

Børnefesten kan holdes uden problematisk kemi

Fire produkter ud af 66 er vurderet som gode valg. Du kan se hele testen, de gode valg og de knap så gode valg.

Et godt valg er i denne test et produkt, som ikke indeholder nogle af de problematiske stoffer.

- Testen viser, at det er muligt at holde børnefesten uden at købe produkter med problematisk kemi. Men der er kun få gode valg i butikkerne, siger testkoordinator Rikke Bille fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Et produkt, Rio Face Painting makeup, skulle være forholdsvist nemt at få fat i, da det bl.a. forhandles af COOP. De tre andre gode valg er Grimas Water Make-Up Pure i hvid, sort og blå. De er købt hos Teaterhjørnet i København, men kan også købes over nettet.

- Som forbruger skal man være opmærksom på, at der i Grimas-serien også er farver, som kommer ud som knap så gode valg i vores test. Så derfor skal man kigge efter i deklarationen, fortsætter Rikke Bille.

Informationscenteret gør det nemmere

Den årlige deklarationstest af et bredt udvalg af fastelavnssminker på det danske marked giver dig en hjælpende hånd til at vælge. Du får nemlig ikke meget hjælp fra mærkerne. Svanemærket findes f.eks. ikke på sminke til børn.

- Nogle af produkterne bærer hobbybranchens eget mærke, A-mærket, men vores test viser, at det ikke sikrer dig mod problematiske stoffer, siger Rikke Bille.

Du undgår nemt hormonforstyrrelser

I testen er parabener, de eneste mistænkte hormonforstyrrende stoffer, der er fundet. Over halvdelen af producenterne bruger ikke disse problematiske konserveringsmidler. I år er det derfor  forholdsvist nemt for dig at undgå fastelavnssminke, som er mistænkt for at kunne påvirke hormonerne. Du skal bare gå udenom parabenerne.

Kontakt giver allergi

En tredjedel af produkterne indeholder allergifremkaldende stoffer. Sminken sidder ofte i timevis, så der kan være god grund til at passe på, hvis man vil være ekstra forsigtig.

Deklarationer fejler

Informationscenter for Miljø & Sundhed har testet fastelavnssminke flere år i træk. Hvert år har vi fundet produkter med fejl eller mangelfuld information. Denne gang har vi sendt 12 produkter til Miljøstyrelsen, som vurderer om loven er overskredet. Når andre produktgrupper testes, finder vi typisk ikke et ligeså stort antal produkter med fejl eller manglende oplysninger.

Pressen kan kontakte testkoordinator Rikke Bille på tlf. nr. 20813210 for yderligere informationer om testen.

Det kan du gøre

Når børneansigtet skal shines up, og du vil være ekstra forsigtig, kan du:

  • begrænse brugen af fastelavnssminke og børnemakeup. Lad kun børnene bruge det ved særlige lejligheder.

  • smøre børnene med en uparfumeret svanemærket ansigtscreme, før malingen smøres på. På den måde beskytter du huden – også når sminken skal af.

  • lade være med at bruge sminken, hvis barnet reagerer allergisk eller får irritation.

  • være omhyggelig med at fjerne sminken igen. Brug evt. en uparfumeret svanemærket renselotion og vat. Så ender sminken i skraldespanden - ikke i vandmiljøet.

  • vælge sminke, der er CE-mærket. Mærket er producentens måde at fortælle, at produktet lever op til EU's sikkerhedskrav for legetøj.

  • undgå produkter med stoffer, som står på IMS’ liste over problematiske stoffer i kosmetik.

Se også

 

Du kan trykke på knappen ”Vis uddybende information” nedenfor, for at få yderligere oplysninger i teksten. Tryk F5 for at fjerne den uddybende tekst igen.

Handlinger tilknyttet webside