Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

GOTS (Global Organic Textile Standard)

16. oktober 2013
Vil du have økologisk beklædning eller tøj uden problematisk kemi, kan Global Organic Textile Standard være et godt valg

Global Organic Textile Standard

GOTS er et internationalt mærke for økologisk tøj. Mærket findes på tøj og tekstiler, hvor fibrene er økologisk dyrket. Som standard kræver GOTS, at mindst 95 procent af fibrene er økologiske. Hvis det fremgår tydeligt lige under mærket, kan tekstiler med helt ned til 70 procent indhold af økologiske fibre også bære mærket.

Der stilles også krav til de kemikalier, der anvendes under produktionen af tøjet. De miljø- og sundhedsrelaterede krav er fyldestgørende og præcise, men kravene til ”naturlige” stoffer er ikke ligeså høje som til syntetiske stoffer.

Nedenfor kan du se en kort gennemgang af nogle af kravene til kemikalier:

Bakteriedræbende midler

GOTS accepterer bakteriedræbende midler, som forekommer naturligt, så længe midlerne lever op til en række krav. Syntetisk fremstillede bakteriedræbende midler må ikke anvendes.

Farvestoffer

Kravene er de samme for både naturlige og syntetiske farvestoffer og omfatter en lang række forhold. For eksempel er stoffer, der er klassificeret som allergifremkaldende ikke tilladte, og det er kun bestemte farver, som må indeholde kobber, og kun til en vis grænse. Få mere at vide om farvestoffer til tekstiler.

Flammehæmmere

Mærket har kriterier for, hvilke flammehæmmere, der ikke må bruges. Få mere at vide om flammehæmmere i tekstiler.

Formaldehyd

Der er fastsat grænseværdier, for hvad nye tekstiler med GOTS-mærket må indeholde. Få mere at vide om formaldehyd i tekstiler.

Ftalater

GOTS tillader ikke ftalater. Få mere at vide om ftalater i tekstiler.

Imprægneringsstoffer

Kriterierne fokuserer på polyfluorerede stoffer (PFC’er), som ikke må anvendes i forbindelse med GOTS-mærket. Der er ikke krav til Silikonestofferne. Få mere at vide om imprægneringsmidler til tekstiler.

Nonylphenoletoxylater

Der må ikke være brugt nonylphenoletoxylater i produktionen. Få mere at vide om nonylphenoletoxylater i tekstiler.

Optisk hvidt

Kravene til hvilke typer optisk hvidt, der må bruges, handler om både miljø og sundhed. Få mere at vide om optisk hvidt i tekstiler.

Tungmetaller

Visse tungmetaller må heller ikke benyttes.

Vaskemidler

De vaskemidler der benyttes under produktionen skal leve op til krav om miljø og sundhed.

Andet

Alt spildevand skal renses effektivt. Og de internationale arbejdstagerrettigheder skal være overholdt.

 

Du kan få mere viden på mærkets hjemmeside.

Vi har også beskrevet følgende mærker, som bruges i forbindelse med tekstiler: Blomsten, Svanemærket, ETKOIVN, Tiltro til tekstiler, OE 100 Standard, OE Blended Standard, OneCert, Oregon Tilth og Fairtrade.

Handlinger tilknyttet webside