Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Glas og gaffel-mærket

09. december 2011
Mærket fortæller kort og godt, at produktet kan bruges i kontakt med fødevarer. Alligevel er der meget emballage til mad, der ikke er udstyret med glas- og gaffel

Glas- og gaffelsymbolet er ikke et lovkrav

Det skyldes, at der er mange andre måder at vise, at emballagen kan benyttes til fødevarer. F.eks. ved at skrive ”madkasse” eller ”til kontakt med fødevarer”, eller ved at produktet har en udformning, så det ligner noget, som er beregnet til mad, f.eks. en gaffel eller en kniv.

Du kan holde øje med, om der er noget, som emballagen ikke bør benyttes til. Noget emballage egner sig eksempelvis ikke til at blive kølet ned eller varmet op.

Engangsemballage kan være mærket med glas og gaffel-symbolet. Den er kun beregnet til at blive brugt én gang, og mærket giver dig ikke garanti for, at emballagen egner sig til at blive brugt igen. Alligevel er der mange, som bruger engangsemballager flere gange. Hvis du gør det, kan du f.eks. skele til, hvad emballagen oprindeligt er blevet brugt til. Et yoghurtbæger egner sig måske ikke til varme ting, og en gammel juicebeholder egner sig formentlig ikke til suppe.

Glas og gaffel-mærket betyder ikke, at produktet er godkendt af myndighederne, men at importøren eller producenten har vurderet, at emballagen eller produktet er egnet til fødevarer og opfylder lovgivningen.

Se også

Handlinger tilknyttet webside