Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Nye lister om pleje-produkter

17. juni 2011
Slå konserveringsstoffer og UV-filtre op i Kemiinfo
Nye lister om pleje-produkter

Arbejdet med årets tema skrider frem.

Cremer, og andre produkter til personlig pleje, indeholder ofte stoffer, som får produkterne til at holde sig. De kan også indeholde kemikalier, som beskytter forbrugeren eller selve indholdet mod solens skadelige stråler. Som et led i årets tema om personlig pleje, har Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) lavet en liste med henholdsvis konserveringsmidler og UV-filtre – og vurderet stofferne i forhold til miljø og sundhed.

Data er blevet gennemgået

Stoffer i kosmetik reguleres gennem kosmetikbekendtgørelsen. Denne bekendtgørelse inderholder bl.a. lister over tilladte stoffer i konserveringsstoffer og UV-filtre.

De nye lister, som IMS har lavet, viser alle de konserveringsmidler og UV-filtre, som må bruges i produkter til personlig pleje. Trykker du på et stof, kan du se, om det er problematisk i forhold til miljø og sundhed.

- Vi får ofte spørgsmål om både konserveringsmidler og UV-filtre. I forbindelse med årets tema om personlig pleje, har vi derfor føjet to lister over disse indholdsstoffer til Kemiinfo. Listerne giver et hurtigt overblik og mulighed for at vælge nogle af de stoffer fra, som mange gerne vil undgå for at være ekstra forsigtige, siger test-koordinator Rikke Bille fra IMS.

Flere af stofferne kan give allergi, påvirke miljøet og er mistænkt for at være hormonforstyrrende, skade fosteret under graviditet eller gøre det sværere at få børn. Læs mere om UV-filtre og hvorfor de altid vil belaste miljøet.

Temaet er godt på vej

Temasiderne tager form, og nye test kommer til.

- Temaet har været i gang et halvt års tid nu og vi er godt på vej med ny viden og mere fokus på produkter til personlig pleje i vores information. Vi har f.eks. lige offentliggjort to store test af henholdsvis børnesolcremer og familiesolcremer, fortæller sekretariatsleder i IMS, Berit Asmussen.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig, når du plejer kroppen, kan du:

  • undgå at lade dig vildlede af smart markedsføring, ved at læse indholdsdeklarationen igennem. I Kemiinfo kan du se en liste med de stoffer, som IMS har vurderet. Møder du et stof, som ikke er på listen, kan du sende os en mail.

Se også

Handlinger tilknyttet webside