AHA-stoffer

01. januar 2010
Creme kan indeholde syre fra frugt - også kaldet AHA-stoffer. På kort sigt kan de gøre huden mindre modstandsdygtig overfor sol, men man mangler viden om effekterne på lang sigt.

Hvad er det?

AHA-stofferne er syrer lavet af frugt- eller mælkesukker. De kaldes derfor også frugtsyrer. Forkortelsen AHA står for alpha-hydroxy-acids. Der findes også betahydroxysyre (BHA) samt stoffer, som er en kombination af alfa- og betahydroxysyre.

Er de et problem?

Hudens følsomhed overfor sollys øges, hvis man bruger produkter med AHA-stoffer. Herunder desværre også UV-stråler, så huden hurtigere bliver rød, forbrændt og skoldet i solen.

Hvad angår mulige langtidseffekter, har vi ikke kendskab til undersøgelser, der belyser dette. I 2000 foreslog EU's Videnskabelige Komite for forbrugerprodukter (SCCNFP) dog, at der med rod i forsigtighedsprincippet sættes grænser for indholdet af to frugtsyrer i kosmetik.

Nogle af AHA-stofferne kan skade øjnene og andre kan irritere dem. Derfor foreslog SCCNFP også, at der på et AHA-produkt er en advarsel til forbrugeren om at undgå kontakt med øjnene.

Hvor findes de?

AHA-stofferne findes typisk i creme til huden. Stofferne kan afskalle hudens yderste lag, så væksten af nye hudceller øges. Cremer med AHA-stoffer markedsføres derfor ofte som produkter, som kan formindske rynker, gøre huden mere fast og glat, reparere solskader og fjerne pletter.

Hvad siger loven?

Frugtsyrer er ikke reguleret generelt i kosmetikbekendtgørelsen. Den eneste frugtsyre, der er sat grænse for i loven, er salicylic acid. Stoffet må anvendes som konserveringsmiddel i op til 0,5 procent og må ikke anvendes i produkter til børn, bortset fra shampoo.

EU's videnskabelige komite for forbrugerprodukter SCCNFP, kom i 2000 med en udtalelse. Her anbefaler de, at indholdet af glycolic acid ikke er mere end fire procent, og at produktet ikke har en pH-værdi over 3,8 (jo mere syre, desto lavere ph-værdi). For lactic acid gælder, at indholdet ikke bør overstige 2,5 procent og at pH-værdien bør være over 5. Disse to frugtsyrer er de to AHA-stoffer, som anvendes hyppigst i kosmetik. SCCNFP vurderer, at der mangler data om de øvrige AHA-stoffer til at kunne fastsætte grænseværdier. I en ny udtalelse fra 2004 fastholder komiteen de tidligere anbefalinger.

Du kan finde en oversigt over AHA- og BHA-stoffer, som Informationscenter for Miljø & Sundhed har vurderet her.

Hvad kan du selv gøre

Råd om AHA-stofferne

  • Du kan teste AHA-produktet på et lille stykke hud for at se, om det irriterer din hud

  • Beskyt dig mod solen, hvis du bruger en creme med AHA-stoffer

  • Pas på ikke at få AHA-produkter i øjnene

  • Den bedste måde at undgå rynker, er at beskytte sig mod solen.

Se også

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under ,
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
(Required)