Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Evernia prunastri extract

14. februar 2012
Ekstraktet laves på egetræsmos og anvendes til at få produkter til at dufte. Det er et af de 26 duftstoffer, der skal deklareres med navn. Ekstraktet kan give allergi.

Cas nr.

90028-68-5 / 9000-50-4 / 68917-10-2

Alternative stavemåder

Oak moss extract

Vi vurderer at stoffet har følgende effekt

AllergifremkaldendeHormonforstyrrendeMiljøbelastendeCMR-effekt
copy_of_kryds.jpg

Læs om, hvilken viden der kan danne grundlag for de forskellige vurderinger.

Hvad er det for et stof?

Der er tale om et ekstrakt fra egetræsmos. Ekstraktet indeholder forskellige kemiske stoffer blandt andet atranol og chloroatranol.

Hvad er problemet?

Ekstraktet kan give allergi ved hudkontakt, blandt andet fordi det indeholder de allergifremkaldende stoffer atranol og chloroatranol. EU's videnskabelige komité, SCCS, har i 2012, vurderet at atranol og chlororatranol, ikke er sikre at anvende i kosmetik pga. deres allergifremkaldende effekt.

Hvor støder du på dem?

Evernia prunstri extract bruges i parfume og til at få andre produkter til at dufte. Det kan både findes i kosmetik- og plejeprodukter, rengøring og sandsynligvis også i andre produkttyper, hvor producenten ønsker en særlig duft.

Hvad siger loven?

Evernia prunastri extract er et af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som ifølge kosmetikbekendtgørelsen skal angives i deklarationen med navns nævnelse. De 26 parfumestoffer er nemlig ofte årsag til allergi. Navnet skal angives i produkter der bliver på huden, hvis duftstoffet findes i koncentrationer over 0,001 procent. Skylles produktet af, skal stofnavnet stå på deklarationen, når stoffet findes i koncentrationer over 0,01 procent.

Klassificeringer og lister

Ord, som er understreget med prikker, bliver forklaret, når du holder musen hen over

Vi har søgt efter stoffet i
følgende lister og databaser

Her kan du se, hvilke problematiske
effekter stoffet sættes i forbindelse med

EU's liste over harmoniseret klassificering

-

Miljøstyrelsens selvklassificeringsliste

-

Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer

Parfume står opført

EU's kandidatliste

-

EU's prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer

-

EU’s videnskabelige komitéer

SCCP 2008

SCCS har i 2012, vurderet at atranol og chlororatranol, som findes i Everniaprunastri ikke er sikre at anvende i kosmetik pga. deres allergifremkaldende effekt. (tilføjet oktober 2012)

International Agency for Research in Cancer (IARC)

-

Det Norske klima- og forurensningsdirektoratets prioritetsliste

-

REACH SIN*List2.0

-

Videncenter for Allergi

Stoffet står opført på centerets hjemmeside som en af de hyppigste årsager til parfumeallergi.

ECHA registreringsdatabase

-

EUs liste over PBT stoffer

-

Kan du bruge mærkerne?

Det er ikke tilladt at anvende ekstraktet i kosmetik- og plejeprodukter med Astma-Allergi Danmarks mærke, Den blå krans.

For svanemærkede produkter, må de 26 deklarationspligtige parfumestoffer (samt øvrige parfumestoffer, der er klassificeret som sensibiliserende) max forekomme i koncentrationer op til 100 ppm (0,01%) i produkter, der renses af og i 10 ppm (0,001%) i produkter, der bliver på huden – dvs i koncentrationer der ligger under grænsen for hvornår stofferne skal deklareres på produktet.

Du kan få mere viden

  • Du kan læse mere om parfume, her på Kemiinfo.
Handlinger tilknyttet webside