Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Skadedyrsbekæmpelse

01. juni 2013
Det vigtigste kodeord er forebyggelse, hvis du vil beskytte din have mod skadedyr uden at bruge problematisk kemi
Skadedyrsbekæmpelse

Undgå insektgifte i drivhuset. I stedet kan du sætte nyttedyr ud, som kan bekæmpe skadedyrene

Forebyggelse er det bedste redskab

 • Tænk på gemmesteder til nyttedyrene. For eksempel en kompostbunke, grenbunke eller et vildt hjørne med haveaffald. Vent så længe som muligt med at "rydde op" om foråret, dvs. klippe ned og fjerne.

 • Hold altid jorden dækket. Jorddækket eller bunddækket kan bestå af levende planter, kompost eller afklip. Regnorme og andre nyttige jordbundsdyr elsker det.

 • Plant mange blomstrende planter. Pollen og nektar lokker nyttige insekter til.

 • Sørge for et fuglehus, fuglebad eller vandhul.

 • Dæk grøntsagerne med et insektnet. Det beskytter effektivt mod flyvende insekter og fugle.

 • Lad grøntsagerne skifte plads i haven. Det forhindrer, at skadelige insekter og sygdomme finder sig til rette

 • Anvend robuste plantesorter, der passer til det danske klima og den pågældende jordbund.

Lad biologien kæmpe

 • De fleste havecentre og planteskoler samt flere webbutikker sælger biologiske midler til at bekæmpe insekter, men det er ikke altid, de er på lager. Læs og følg brugsvejledningen.

 • Undgå insektgifte i drivhuset. I stedet kan du sætte nyttedyr ud, som kan bekæmpe skadedyrene.

Når du vil undgå myrer og kryb

 • Omkring huset kan myrer bekæmpes ved at vande hyppigt, eller ved at hælde kogende vand på deres bo. Sørg også for at tætne evt. sprækker og revner, hvor myrerne kan komme ind i huset.

Sådan bekæmper du snegle og iberisk skovsnegle (dræbersnegle)

 • Saml iberiske skovsnegle (dræbersnegle) og hæld kogende vand over dem.

 • Husk plastichandsker, da snegle kan smitte med sygdomme.

 • Indret lokkeområder med lækker sneglemad i form af kålblade og grønne rester fra køkkenet, f.eks. fra salatskålen. Lokkemaden lægges under et mørkt dækkemateriale, så sneglene på samme sted både finder mad og et fugtigt og mørkt skjul. Kålblade er gode som dække, da de kan tages op, så man kan skubbe sneglene ned i en spand, hvor de overhældes med rigeligt kogende vand. Dækket kan også være en tagplade, et bræt, en sæk eller bare et stykke sort plast. Sneglene bør samles ind dagligt.

 • Start indsamlingen så tidligt på foråret som muligt - i marts.

 • Aktivstoffet jernfosfat (handelsnavn f.eks. Ferramol) er godkendt til økologisk jordbrug til at blive brugt mod snegle. Følg brugsanvisningen.

 • Hvis du bytter planter, så undersøg jorden omkring rødderne nøje for ægsamlinger og små snegle. Har man en begrundet mistanke til oprindelsesstedet, eller ønsker man at sikre sig mest muligt, kan man forsigtigt vaske al jorden af rødderne. Eller bedre endnu, kan du sætte planterne i karantæne. Brug f.eks. børnenes gamle badebalje. Stil planterne i bunden sammen med en ølfælde (f.eks. et lille creme fraiche-bæger halvt fyldt med øl). Sneglene foretrækker øllet frem for planterne. Fælderne tømmes for snegle hver dag, og der skal evt. efterfyldes med øl. Tjek planterne for æg - når der i et par dage ikke har været snegle i fælderne, kan du sætte dem ud i haven.

Læs mere i Havenyt.dk.

Bladlus, mellus, meldug og spindemider

 • En hård stråle fra haveslangen kan spule mange bladlus væk.

 • Flere typer insektsæber baseret på kaliumsalt af fedtsyre er godkendt til økologisk brug med forskellige forbehold. De tager bladlus, mellus, meldug, lus og spindemider. Men husk at sprøjtemidlerne også slår mange nyttige insekter ihjel. Du får det bedste resultat i fugtigt vejr - morgen eller aften. Sprøjt aldrig i solskin. Planter der er stressede, f.eks. pga. vandmangel eller for meget gødning med kvælstof, er meget mere modtagelige for angreb.

Du kan få mere viden

Informationscenter for Miljø & Sunhed har samlet en række faktuelle oplysninger om skadedyrsbekæmpelse.

Handlinger tilknyttet webside