Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Fakta om personlig pleje til gravide og ammende

01. oktober 2011
Nogle plejeprodukter er overflødige og andre kan indeholde miljø- og sundhedsbelastende stoffer

Indholdet i produkter til personlig pleje kan være problematisk:

Når du benytter cremer, parfumer, makeup osv., kan problematiske stoffer optages i kroppen. Disse stoffer kan gives videre til dit barn, når du er gravid eller ammer. Nogle af stofferne ophobes i kroppen over en lang periode, f.eks. i fedtvæv. Andre forsvinder forholdsvis hurtigt igen, men de kan føres fra blodet via moderkagen til fosteret eller fra modermælken til dit barn. Dertil kommer, at den gravide krop reagerer anderledes end den plejer, og derfor kan der være stoffer, man er mere følsom overfor.

Hvis du vil være forsigtig, kan du f.eks. lægge mærke til, om dine plejeprodukter indeholder stoffer, som kan være problematiske for sundheden - selvom det er nemmere sagt end gjort. Du kan se en liste over de stoffer, som Informationscenter for Miljø & Sundhed vurderer som værende problematiske i personlig plejeprodukter.

Nogle af stofferne på listen er udelukkende problematiske for miljøet. Disse stoffer er i princippet ikke så vigtige at undgå, hvis det er din og dit barns sundhed, du vil være forsigtig med. I den forbindelse skal det nævnes, at naturlige eller økologiske produkter ikke i sig selv er en garanti for, at de ikke indeholder stoffer, som er problematiske for miljø og sundhed.

Du kan fravælge allergifremkaldende stoffer

I nogle plejemidler kan der være stoffer, som øger risikoen for kontaktallergi - f.eks. flere konserveringsstoffer og alle former for parfume. Man har ikke videnskabeligt bevis for, at et barn kan udvikle kontaktallergi, hvis moren har benyttet plejeprodukter med allergifremkaldende stoffer under graviditeten. På den anden side har man heller ikke dokumentation for det modsatte.

Kontaktallergi viser sig ved hudirritation, udslæt eller eksem. Har du eller dit barn først udviklet kontaktallergi overfor et bestemt stof, forsvinder den aldrig igen.

Både de syntetiske og de naturlige (æteriske) duftstoffer kan give allergi. I princippet er alle duftstoffer allergifremkaldende, og ifølge Videncenter for Allergi stammer nogle af de mest allergifremkaldende duftstoffer fra naturen. Derfor er kosmetik og plejeprodukter med naturlige duftstoffer ikke nødvendigvis et bedre valg, hvis du vil begrænse risikoen for allergi hos dig og dit barn.

Hvis et produkt til personlig pleje indeholder parfume, skal ordet "parfume", "parfum" eller "aroma", ifølge kosmetikbekendtgørelsen, fremgå af deklarationen. 26 af parfumestofferne skal desuden nævnes ved navn.

En ny hårfarve kan være problematisk

Planlægger du at blive gravid, kan du lade den naturlige hårfarve vokse frem. For hårfarve kan indeholde kemiske forbindelser, som kan trænge ind i blodbanerne på moren - og måske videre til fosteret. Flere af stofferne, der er indeholdt i hårfarver, kan være problematiske. Både i skyllefarver og permanente hårfarver. Heller ikke de såkaldte natur-hårfarver eller henna-farver går fri, da henna kan indeholde stoffet lawsone, som er mistænkt for at være mutagent, og dermed for at kunne være kræftfremkaldende.

Hold igen med sprayen

Produkter på spraydåser er problematiske, fordi man risikerer at få noget af indholdet ned i lungerne. Når du f.eks. sprayer med deodorant og hårlak, dannes der dampe og meget små dråber, som du risikerer at indånde. Det samme gælder de produkter, hvor man bruger en håndpumpe til at fordele indholdet. Her er partiklerne dog ikke ligeså små, så de har sværere ved at holde sig svævene i luften.

Koncentrationen af dampe og partikler vil selvfølgelig være størst i det område, hvor du benytter spraydåsen. Du kan derfor sørge for, at din baby ikke er i nærheden, når du bruger sprayprodukter.

Som alternativ kan du vælge f.eks. at bruge deodorant på roll-on, stift eller cremeform.

Når du ammer

Har du brug for creme til dine brystvorter, og gerne vil være forsigtig med hensyn til både miljø og sundhed, kan du vælge et produkt med svanemærket. Men læs deklarationen, hvis du vil være sikker på at undgå parfume. I svanemærkede produkter til voksne er duftstoffer nemlig tilladte. Ordene »parfume«, »parfum« eller »aroma« skal altid stå i indholdsdeklarationen, hvis der er parfume i produkter til personlig pleje.

På den sikre side

Mange andre plejeprodukter pryder sig med Svanen. Køber du et sådan produkt, vil det være blandt de mest miljøvenlige på markedet. Desuden er der stillet krav til indholdet af stoffer, som kan, eller er mistænkt for at kunne, belaste sundheden. Det er dog ikke altid, at de svanemærkede produkter er uden allergifremkaldende stoffer. Den blå krans, som kun stiller krav til allergifremkaldende stoffer, kan være et godt supplement, hvis du vil være på den sikre side i forhold til allergi. Nogle produkter er mærket med begge mærker.

Mere viden

Handlinger tilknyttet webside