Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Ammeindlæg og ammepuder

01. marts 2012
Her kan du få gode råd, hvis du vil være forsigtig i forhold til problematisk kemi

Ammeindlæg

Siver mælken i utide, er ammeindlæg praktiske. De sidder lige der, hvor barnet skal sutte, så de skulle nødigt afgive problematiske stoffer. Hvis du vil være sikker på, at et ammeindlæg er uden duftstoffer, lotion og optisk hvidt, kan du vælge nogle med svanemærket. Den bomuld, der er benyttet i et svanemærket ammeindlæg, er dyrket økologisk. Du kan også købe ammeindlæg af uld, som er beregnet til at blive skyllet op og benyttes igen og igen. De kan også fås i økologiske udgaver.

Ammepuder

Når barnet ammes kan du støtte din arm på en ammepude. Både tekstil og fyld kan dog indeholde problematiske stoffer, f.eks. flammehæmmere, formaldehyd, farvestoffer og organiske opløsningsmidler.

Flammehæmmere kan være overordentligt nyttige, hvis uheldet er ude. Som navnet indikerer, hæmmer de brand i at udvikle sig, hvis noget antændes. Desværre kan de være lavet af kemiske forbindelser, der er problematiske for miljø og sundhed.

Formaldehyd kan fremkalde kræft og allergi. Nogle farvestoffer kan give anledning til allergi, og organiske opløsningsmidler kan irritere luftvejene.

Det kan altså være en god idé, at vaske puden inden brug, hvis den altså kan holde til det. Det mindsker risikoen i forhold til problematiske kemikalier, fordi nogle af dem kan sidde "løst bundet” og dermed vaskes ud.

Du kan købe en ammepude, hvor de benyttede materialer er økologiske eller en som er mærket med Tiltro til tekstiler. Hvis du selv syr en ammepudde, kan du købe økologisk stof, og undersøge om der f.eks. er flammehæmmere i fyldet.

Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under