Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Fakta om mikrofiberklude

01. marts 2012
Mikrofibre fjerner snavs og bakterier uden brug af rengøringsmidler, hvilket er en fordel for både miljø og sundhed. Valget af klude og mopper kan også have en effekt
Fakta om mikrofiberklude

Fakta om mikrofiberklude og -mopper

Hvor kan mikrofiberklude bruges?

Mikrofiberklude kan bruges på de fleste lakerede og malede overflader, på metal, glas, porcelæn og plastmaterialer. De kan bruges til spejle og vinduer, dog skal du passe på bløde overflader, som plexiglas, keramiske kogeplader, fladskærme og forgyldte vandhaner. På emaljerede overflade skal mikrofibrene også bruges med forsigtighed. Se på emballagen, om der står noget, om hvor du kan og ikke kan bruge kluden.

Klude af mikrofibre kan bruges til tør, fugtig og våd rengøring. I tør tilstand er mikrofibre gode til at fange støv, og de holder på det, så det ikke bare bliver hvirvlet op og lægger sig et andet sted. Til fugtig rengøring skal kluden kun tilføres en lille smule vand. Brug kun den mængde vand, den erfaringsmæssigt kan suge. Den skal ikke vrides, men foldes tre gange, så du får 16 rene sider at arbejde med. Hvis man kan tørre et spejl af, uden at der dannes striber, har kluden fået tilpas med vand.

Hvor kan mikrofibermopper bruges?

Mopperne kan benyttes på mange slags gulve. Linoleum har dog brug for mere fugt, end hvad mopper med mikrofibre kan tilføre. Træværk, som er behandlet med olie, sæbelud eller lignende er heller ikke glad for mikrofibrene. Inden du anvender mopperne skal du fugte dem, med den mængde vand de kan suge (mikrofibrene kan være sværere at trække hen over slidte overflader. Det har betydet arbejdsskader for rengøringspersonale, når slidte gulve bliver vasket med mikrofibermopper).

Derfor gør mikrofibrene rent

Mikrofiberklude og mopper af mikrofiber kan bestå af enten syntetiske eller naturlige fibre. De to mest almindeligt anvendte materialer er polyester og polyamid (nylon), men det kan også være f.eks. bomuld.

Tekstilerne består af mikroskopiske tråde (fibre), som er vævet sammen. Fibrene er mere end 100 gange tyndere end håret på et menneske, hvilket betyder, at der skal mere end ni kilometer fiber til at danne ét gram stof.

Hver fiber er spaltet, så snavs og bakterier kan trænge ind og sætte sig inde i hver enkel fiber. En almindelig rund fiber skubber snavset, men de spaltede mikrofibre trænger ned i de mindste fordybninger og fanger snavset ind i de mange små mellemrum i fibrene.

Den miljø- og sundhedsmæssige fordel ved mikrofibre skal først og fremmest findes i, at man undgår at bruge rengøringsmidler. Men belastningen af miljøet afhænger også af levetiden. Jo flere gange du bruger en klud eller moppe, før du smider den ud, jo mindre bliver dens belastning af miljøet. En lang levetid betyder, at der bliver forbrugt mindre materiale, energi, kemikalier og vand til at producere klude og mopper. Og mindre emballage går til spilde. Desuden bliver risikoen for allergi mindre. For den er størst i forbindelse med nye tekstiler, da der kan sidde rester af allergifremkaldende kemikalier fra fremstillingen tilbage i tekstilerne. Mikrofibreprodukterne kan også være tilsat antibakterielle midler på nanoform.

Hænderne tørrer ud

En mikrofiberklud kan opsuge op til syv gange sin egen vægt i vand. Når du gør rent med en mikrofiberklud risikerer du derfor, at den suger så kraftigt, at den også opsuger fedt og vand fra hænderne. Og hvis din hud udtørrer, risikerer du eksem og allergi.

Arbejdstilsynet kræver, at professionelle anvender handsker, når de arbejder med mikrofiberklude. Så måske vil det være en god ide, hvis du også indfører at bruge handsker, når du bruger en mikrofiberklud.

Når mikrofibrene skal vaskes

Miljøet påvirkes, når kluden skal vaskes. Bedst er der, hvis du køber klude og mopper, hvor der er en klar anvisning af, hvordan de skal vaskes. Du kan bruge et uparfumeret svanemærket vaskemiddel og følge vaskeanvisningen på produktet – husk dog, at bakterierne skal fjernes effektivt, hvis du f.eks. har gjort rent i et badeværelse.

Lad være at bruge skyllemiddel eller blegemiddel, når du vasker mikrofibre. Det kan forringe deres rengørende egenskaber. Du bør heller ikke vaske dem sammen med vasketøj, som giver fnug.

Svanemærkede klude og mopper

Miljømærket Svanen stiller særlige krav til miljø og sundhed. For eksempel til produktionen af polyester og polyamid eller dyrkningen af bomuld. Der er krav til de farvestoffer, som må anvendes. Nogle hjælpekemikalier må ikke bruges i produktionen, og under transport og lager er der bestemte pesticider, som heller ikke må bruges for at undgå utøj.

Miljømærket Svanen kræver, at mindst 80 procent af fibrene enten skal opfylde specielle krav, eller at de kommer fra genbrugte råstoffer. De specielle krav handler bl.a. om, at mindst 50 procent af de naturlige fibre, f.eks. bomuld, skal være økologisk dyrket, eller at fibrene ikke må indeholde bestemte pesticider over en vis bagatelgrænse. For polyamid gælder, at der er fastsat en grænse for, hvor stor udledningen af lattergas må være under produktionen. Lattergas påvirker jordens klima. For polyester gælder, at der er en grænse for, hvor højt indholdet af tungmetallet antimon må være, og at der er en maksimal grænse for udledningen af partikler under produktionen. Der bliver sat andre krav til andre typer af fibre. Spildevandet fra produktionen skal renses, hvis det er for beskidt.

I de færdige produkter er der en grænse for mængden af formaldehyd. Og de svanemærkede klude og mopper må ikke indeholde nanomaterialer.

Du kan få mere viden

Informationscenter for Miljø & Sundhed har samlet en række råd om mikrofiberklude og mikrofibermopper.

Hvor og hvordan bruges mikrokludene (Københavns Kommune)

Handlinger tilknyttet webside