Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Fakta om rengøring af komfur og ovn

01. marts 2012
Her får du viden om, hvad der kan være af problematiske kemikalier i de rengøringsmidler, som du benytter til at rengøre ovn og komfur
Fakta om rengøring af komfur og ovn

Fakta om at rense komfurer og ovne

Rengøringsmidler til rengøring af ovn og komfur kan bl.a. indeholde tensider, organiske opløsningsmidler, slibe- og polermidler, konserveringsmidler, silikoneforbindelser, fortykkelsesmidler, parfume og drivmidler. Derved adskiller de sig dog ikke fra mange andre rengøringsmidler på markedet. Men det kan være svært at vide, hvilke stoffer der kan være problematiske, og hvilke der ikke er. Hvis du vælger et rengøringsmiddel med et miljømærke, får du garanti for, at det opfylder visse kriterier for miljø og sundhed.

Fedt i ovnen kan fjernes med selv-rens

Er din ovn selvrensende, består rensningen enten af katalyse eller pyrolyse.

Ovne med katalytisk rens har en speciel emalje indvendig i dele af ovne. Emaljen får fedtstofferne til at forkulle, når temperaturen når et vidst punkt. Katalyse-emaljen kan bestå af flere forskellige metaller, og nogle kan indeholde polyfluorerede stoffer (PFC), f.eks. Teflon. Dog vil PFC’erne være hårdt bundet, så de ikke smitter af til madvarer eller damper af til luften. Men stofferne kan udgøre et problem for miljøet, når ovnen engang med tiden bliver smidt ud som storskrald. PFC’erne er nemlig miljøbelastende.

En ovn med pyrolyse kan hæve temperaturen til over 500 grader. Derved bliver alt fedt til aske, uanset hvilket materiale ovnen er beklædt med.

Når den selvrensende funktion er sat til, kan der dannes små partikler og formaldehyd. Partikler kan trænge ned i lungerne, og derved belaste din og din families sundhed. Formaldehyd sættes i forbindelse med kræft, allergi og irriterede øjne og luftveje.

Ovnen kan rengøres med ovnrens

Du kan benytte brun sæbe og andre almindelige rengøringsprodukter, når komfuret eller ovnen skal rengøres. Men du kan også købe specielprodukter, der er designet til netop komfurer og ovne. I 2005 indkøbte Miljøstyrelsen 21 sådanne specialprodukter for at undersøge, hvad de indeholdt.

Miljøstyrelsen offentligjorde i februar 2011 rapporten Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader, som er en del af Miljøstyrelsens serie Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Kortlægningen er udarbejdet af DHI og Dansk Toksikologi Center. De undersøgte produkter er ikke nævnt ved navn, og rapporten fortæller ikke, om det er de samme varer, som findes på hylderne i dag.

Undersøgelsen viste, at sprayprodukter til ovnen indeholdt højere koncentrationer af organiske opløsningsmidler end de flydende produkter og ovnrens på gel-form. Opløsningsmidler kan irritere luftvejene og give andre sundhedsskadelige effekter. I to ud af tre spray-produkter til ovne fandt man høje koncentrationer af N-methyl-2-pyrrolidon, som kan skade fosteret under graviditet og være lokalirriterende.

Når komfuret skal skinne

Rengøringsmidler til keramiske plader indeholder ofte kemiske forbindelser med en slibe-effekt, typisk aluminiumoxid eller kaliumcarbonat. I skurecremer er det almindeligvis calciumcarbonat og aluminiumsilikat, som giver den slibende effekt. Flere af cremerne fra Miljøstyrelsens undersøgelse, indeholdt organiske opløsningsmidler.

Du kan se efter indholdet

Som forbruger kan det være svært, at vælge om man skal købe et almindeligt eller special-rengøringsmiddel. Fælles for alle midlerne gælder, at de skal overholde lovgivningen for vaske- og rengøringsmidler.

Reglerne betyder bl.a., at du kan se på emballagen, om produktet indeholder nogle særligt udvalgte grupper af kemikalier f.eks. parfume og enzymer. Men hvis du vil have den fulde indholdsdeklaration, må du på nettet. Loven foreskriver nemlig, at der på emballagen skal være en hjemmesideadresse, hvor du kan finde en liste med alle de stoffer, der findes i produktet. Det har dog vist sig, at producenterne ikke altid lever op til kravet om at have indholdsdeklarationen liggende på en hjemmeside.

Produkterne skal også være forsynet med faremærker og tilhørende sætninger, hvis de indeholder over en vis koncentration af særligt problematiske stoffer.

Slå indholdsstofferne op

På vores hjemmeside kan du undersøge, om indholdsstofferne er problematiske for miljø eller sundhed. Slå stofferne op et for et i søgefeltet. Skriver du også ”ki” i søgefeltet, begrænser du søgningen til kun at omhandle vores vurderinger af stoffer. Skulle der være et stof, du ikke kan finde, er du velkommen til at kontakte os.

Rengøring med miljømærkerne

Du kan ikke finde specialrensemidler til ovn og komfur med Blomsten eller Svanen.

Et husråd om brun sæbe

Hvis din ovn er blevet så beskidt, at vand, sæbe og knofedt ikke er nok til at gøre den ren, kan du bruge fast brun sæbe. Et gammelt husråd lyder, at man kan smøre ovnen ind i et lag brun sæbe, tænde den på 100 grader. Når sæben bobler, slukkes du ovnen. Når den brune sæbe har kølet tilstrækkeligt af, vaskes den af med lunkent vand. hos Informationscenter for Miljø & Sundhed har vi  ikke testet denne metode, så vi ved ikke, om der dannes problematiske kemiske forbindelser, når brun sæbe opvarmes. Du kan i øvrigt købe miljømærket brun sæbe (husk at bruge handsker).

Du kan få mere viden

Informationscenter for Miljø & Sundhed har samlet en række råd om rengøring af komfur og ovn. Vi har desuden udarbejdet råd om rengøringsmidler generelt.

 

Virker knappen om uddybende information ikke, kan du læse her.

Handlinger tilknyttet webside