Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Rens af komfur og ovn

01. marts 2012
Når komfuret eller ovnen skal rengøres, er det muligt at tage hensyn til miljø og sundhed
Rens af komfur og ovn

Råd om at rense komfurer og ovne

Stænk af suppe og stegeos fra kyllinger kan svine komfur og ovn til. Når du skal gøre rent, kan du bruge ganske almindelige rengøringsmidler eller købe ovnrens og andre specialmidler. Uanset hvad du vælger, skal du, ifølge loven, kunne finde en deklaration med indholdsstofferne på producentens hjemmeside.

Ovne med selvrens

Mange ovne har en indbygget funktion, så de kan rense sig selv. Især i de første to timer efter funktionen er sat i gang, kan ovnen afgive stoffer, der kan være problematiske for miljø og sundhed. For at undgå dem, kan du:

  • sørge for, at der ikke er nogen hjemme, mens ovnen er i gang med at rense sig selv.

  • tænde for emhætten, så nogle af partiklerne kan suges ud.

  • åbne vinduerne, så der opstår træk.

Ovne, du selv skal rengøre

Hvis din ovn er blevet så beskidt, at vand, sæbe og knofedt ikke er nok til at gøre den ren, kan du bruge fast brun sæbe. Der findes et gammelt husråd, som lyder, at man kan smøre ovnen ind i et lag brun sæbe og tænde den på 100 grader. Når sæben bobler, slukker du for ovnen, og når den brune sæbe er kølet tilstrækkeligt af, vaskes den af med lunkent vand. Hos Informationscenter for Miljø & Sundhed har vi ikke testet denne metode, så vi ved ikke, om der opstår problematiske kemiske forbindelser, når brun sæbe opvarmes. Du kan i øvrigt købe miljømærket brun sæbe (husk at bruge handsker).

Hvis du i stedet vælger at bruge ovnrens, kan det være en god ide at vælge et flydende produkt eller et på gel-form. Sprayprodukter til ovnen indeholder nemlig generelt forholdsvis høje koncentrationer af organiske opløsningsmidler, som kan være problematiske for miljø og sundhed.

Der findes i øvrigt rengøringsmidler med svanemærket og blomsten, som du med fordel kan anvende, hvis du ønsker at tage særlig hensyn til miljø og sundhed.

Du kan få mere viden

Informationscenter for Miljø & Sundhed har samlet en række faktuelle oplysninger om rengøring af komfur og ovn.

Handlinger tilknyttet webside