Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

PUR-plast (Polyurethan)

01. marts 2012
PUR findes i flere udgaver. Den almindelige faste udgave af PUR anvendes bl.a. til skosåler, mens den bløde udgave skumplast/skumgummi bl.a. benyttes til hynder. Den hårde udgave bruges til f.eks. isolering af køleskabe og fjernvarmerør.

Nogen gange bruges betegnelsen PU for polyurethan.

Er polyurethan problematisk?

Butyltinforbindelser og ftalater er blevet konstateret i ørepropper. I legetøj med skumplast er der blevet fundet ftalater. Butyltinforbindelser er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og visse af dem er miljøbelastende. Ftalaterne er hormonforstyrrende - eller mistænkt for at være det. Desuden kan de være miljøbelastende.

PUR-skum kan også indholde isocyanater, som kan give allergi og astma

Informationscenter for Miljø & Sundhed fik i 2010 konsulentvirksomheden DHI til at gennemgå diverse undersøgelser og databaser om kemiske stoffer i plast i forbrugerprodukter.

Handlinger tilknyttet webside