Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Fodtøj

01. maj 2012
Når du køber og bruger sko, er der flere ting, du kan gøre for at mindske risikoen for problematiske stoffer
Fodtøj

Fodtøj kan sætte et kemisk fodaftryk

Der findes utallige former for fodtøj, som består af alle mulige materialer. Nogle af dem kan indeholde problematisk kemi, som producenterne ikke har pligt til at oplyse om. Men det kan alligevel lade sig gøre at tænke på miljø og sundhed, når du køber og bruger fodtøj.

Når du skal købe nyt fodtøj/sko, kan du

  • undersøge, hvad der ligger bag, hvis producenten lover en grønnere eller mere sundhedsvenlig profil. Det kan være, at garantien ikke er uvildig, og at garantien ikke er andet end pæne ord. Men det kan også være, at du får et produkt, hvor der er gjort meget ud af at beskytte dig og miljøet. I hvert fald er udbuddet af fodtøj, som reklamerer med at være miljøvenligt, stigende.

  • vælge sko og støvler uden PVC.

  • spørge forhandler eller producent om, hvilke materialer skoen er lavet af.

  • undgå sko, som reklamerer med at være antibakterielt behandlet.

  • huske, at skomageren kan redde mange sko, så måske behøver du ikke nye.

Hvis du vil undgå allergi fra sko, kan du

  • spørge producenten om læderet indeholder krom.

  • vælge læder, der er garvet vegetabilsk eller på anden måde uden krom.

  • gå efter fodtøj, der er lavet af et andet materiale end læder. Vær dog opmærksom på, at også andre sko kan give allergi.

  • undgå bare tæer og anden direkte hudkontakt med sko, støvler og sandaler lavet af læder. Så bliver risikoen for allergi mindre.

Du kan få mere viden

Informationscenter for Miljø & Sundhed har samlet en række faktuelle oplysninger om sko og fodtøj.

Handlinger tilknyttet webside