Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Shampoo og balsam til babyer og børn

01. februar 2012
Barnets hår kan blive rent uden problematisk kemi.

Der er nok at vælge imellem på butikkens hylder, når du skal købe shampoo og balsam til børnene. Men er shampoo og balsam nødvendigt for børn?

Når du køber shampoo og balsam til børn, kan du:

  • vælge en shampoo eller balsam mærket med det nordiske miljømærke Svanen. Du kan ikke få baby- og børneshampoo med Blomsten. Hvis du vælger en blomstermærket voksen-shampoo til dit barn, kan du være opmærksom på, at der er en tendens til, at Blomsten ikke lever op til helt de samme krav som Svanen.

  • vælge et produkt uden parfume, da parfume ofte er allergifremkaldende. For at du kan være sikker på, at der ikke er parfume i et produkt, skal emballagen udtrykkeligt oplyse, at det ikke indeholder parfume (parfumefrit, uparfumeret og ikke tilsat parfume). Parfume er ikke tilladt i miljømærkede produkter til børn.

  • læse indholdsdeklarationen og undgå de stoffer, som er på Informationscenter for Miljø & Sundheds liste over problematiske stoffer i kosmetik.

 

Når du bader barnet, kan du:

  • undlade at bruge shampoo og sæbe til spædbørn. Rent vand er som regel nok. Brug først hårshampoo, når barnet har rigtigt hår, og kun når det er nødvendigt.

  • nøjes med at vaske barnets hår en til to gange om ugen.

  • begrænse mængden af hårshampoo.

  • skylle barnet i rent vand efter karbad, hvis du har benyttet shampoo eller sæbe.

  • Kun bruge balsam, når det er nødvendigt. Balsam er typisk mere miljøbelastende end shampoo.

Shampoo og balsam til voksne

Informationscenter for Miljø & Sundhed har desuden samlet en række gode råd om henholdsvis balsam og shampoo til voksne.

Handlinger tilknyttet webside