Siden bliver ikke længere opdateret

Informationscenter for Miljø & Sundhed er lukket, og siderne på denne hjemmeside er senest opdateret i november 2013. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses under overskriften. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Du kan altid læse gode råd til sunde og miljøvenlige valg i hverdagen på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/.

Du kan få svar på spørgsmål indenfor Miljøministeriets faglige område ved at kontakte Miljøministeriets Informationscenter: http://www.mim.dk/Ministeriet/Kontakt/Informationscenter/

Fakta om hobbyprodukter

01. december 2010
Børn elsker af at tegne, male, klippe og klistre. Men aktiviteterne kan medføre problematisk kemi.

Porcelænsmaling, modellervoks, lim og farvelade indeholder mange kemiske stoffer. Nogle af dem kan belaste miljøet og sundheden. Det gælder f.eks. tungmetaller og organiske opløsningsmidler.

Når produkter til hobbyarbejde købes i forretningen og benyttes i hjemmet, tager de fleste ekstra hensyn, hvis produkterne er til børn. Det kan der være god grund til, fordi børn generelt er mere følsomme overfor kemikalier end voksne. De har heller ikke samme bevidsthed om at undgå at sutte på ting og fingre.

Kun kosmetik skal deklareres

Det kan være svært at finde ud af, hvilke stoffer farveladen, modellervoksen eller kridtet indeholder. Kun produkter som f.eks. fastelavnssminke, der er beregnet til ansigtet og kroppen, skal deklareres med indholdsstoffer. De er nemlig omfattet af loven for kosmetik. Øvrige hobbyprodukter skal ikke være udstyret med en indholdsdeklaration.

CE-mærket

Hobbyartikler til børn under 14 år skal være CE-mærket ligesom legetøj. Det er en mærkning producenten selv foretager, som blot viser, at produktet lever op til EU's lovgivning om sundhed og sikkerhed for legetøj. CE-mærkede produkter skal desuden have en brugervejledning på dansk.

Læg mærke til faresymbolerne

Indeholder et produkt stoffer, som myndighederne definerer som sundhedsskadelige, skal etiketten indeholde et faresymbol. Desuden skal der være en tekst, der fortæller om faren og risikoen.

Lim udsender dampe

Ifølge Miljøstyrelsen er det især lim, som kan være problematisk blandt hobbyprodukterne. Lim kan nemlig indeholde organiske opløsningsmidler og allergifremkaldende stoffer.

Spørg efter et datablad når du køber hobbyprodukter

Ofte vil producenten, leverandøren eller forhandleren ligge inde med en brugsanvisning eller et produktdatablad. Så kan man se, om der f.eks. gælder særlige sikkerhedsforanstaltninger for produktet. Du skal dog være opmærksom på, at sikkerhedsdatabladet ikke indeholder en fuldstændig deklaration. Du får bl.a. ikke at vide om produktet indeholder parabener.

Man kan også lad sig guide af A-mærket, som brancheorganisationen "Fællesrådet For Formnings- og Hobbymaterialer" (FFFH) har udviklet. Mærket sikrer først og fremmest, at lovgivningen er overholdt, men i visse tilfælde stilles der skrappere krav. Der følger f.eks. et sikkerhedsdatablad med alle produkterne. Man kan finde A’et på følgende typer af produkter:

  • Fingerfarver.

  • Tørfarver, farveblyanter, blyanter.

  • Vådfarver, lim, lak.

  • Sminkefarver.

  • Modellervoks, støbemasse


Læs mere om ordningen på FFFH's hjemmeside.

Problematisk kemi fundet i hobbyprodukter

I en undersøgelse fra 2008 fandt Miljøstyrelsen allergi- og kræftfremkaldende stoffer i fem ud af 11 undersøgte glimmerlime. Mere end hver fjerde akrylmaling indeholdt stoffer, der kan fremkalde allergi. I tre af dem var der desuden stoffer, der mistænkes for at kunne fremkalde kræft. Ud af 26 sæt tuscher fandt man 11 med problematisk kemi, syv sæt med allergifremkaldende stoffer, fire sæt med kræftfremkaldende stoffer, samt et sæt med en ftalat (blødgører), der er forbudt i produkter til børn. Også tre gelpenne blev undersøgt, hvoraf der blev fundet problematiske stoffer i en.

Mønstre af perler

Når man stryger rørperler, er det en god idé at beskytte både børn og voksne. Perler og perleplader afgiver nemlig forskellige organiske forbindelser, når man smelter overfladen med et strygejern. Mængderne at dog så små, at der ikke er tale om akut sundhedsfare. Men strygning bidrager til den samlede belastning af indeklimaet.

Modellervoks

Miljøstyrelsen undersøgte i 2002 indholdet af kemiske stoffer i og afgivelse af kemiske stoffer fra modellervoks ved hærdning i ovn. Undersøgelsen viste, at ovnhærdende modellervoks afgiver en række stoffer under hærdningen i ovnen. Der er ikke nyere undersøgelser af disse produkter, men hvis du vil være forsigtig, kan du undgå modellervoks, som skal hærdes i ovnen.

Mere viden om hobbyprodukter og legetøj:

Informationscenter for Miljø & Sundhed har samlet en række råd om hobbyprodukter, ligesom vi har samlet råd om legetøj.

Tips om hobbyprodukter og hobbylim (Miljøstyrelsen)

Kortlægning af stofafgivelse fra rørperler ved strygning (Miljøstyrelsen)Handlinger tilknyttet webside
Arkiveret under ,